Našli črni skrinjici strmoglavljenega vojaškega letala A400M

by Urednik

V NESREČI UMRLI ŠTIRJE AIRBUSOVI TESTNI PILOTI IN INŽENIRJI

Španske letalske oblasti so našle dve črni skrinjici Airbusovega vojaškega transporterja A400M, ki je padel nedaleč od letališča v Sevilli, v nesreči pa so umrli štirje člani posadke. Nekatere uporabnice tega transporterja – Turčija, Velika Britanija in Nemčija – so prizemljili transporterje A400M dokler ne poiščejo vzroka tragedije.

Ponesrečeno letalo bi morali v juniju 2015 dobavit Turškim letalskim silam, gre pa za prvo nesrečo tega tipa letala, ki jih Airbusov obrat (nekdaj španska Casa) izdeluje v Sevilli.

Črne skrinjice so našli v bližini nesreče, ki se je zgodila 9. maja, ter jih predali preiskovalnemu sodniku, pravi poročilo pristojnega španskega ministrstva. Vojaško transportno letalo je treščilo na polje in se vnelo severno od letališča v Sevilli, potem ko je zadelo električni vod med zasilnim pristankom. Štirje člani posadke letala so umrli, dva – mehanik in inženir, pa so prepeljali v bolnico. Oba sta resno poškodovana, vendar v stabilnem stanju.

Vsa letala A400M imajo v kabini dve črni skrinjico ena beleži zvone zapise v kabini in druga letalne podatke. Skrinjica za beleženje letalnih podatkov snema informacije, kot so višina leta. Hitrost in podobno, medte ko skrinja za snemanje zvočnih podatkov beleži pogovore in morebitni hrup v pilotski kabini.

Ponesrečeno letalo bi morali v juniju 2015 dobavit Turškim letalskim silam, gre pa za prvo nesrečo tega tipa letala, ki jih Airbusov obrat (nekdaj španska Casa) izdeluje v Sevilli.

Kot odgovor na nesrečo so Turčija, Nemčija in Velika Britanija prizemljile svoja tovrstna letala, dokler vzrok za nesrečo ne bo raziskan, medtem ko je predstavnik za stike z javnostmi Francoskih letalskih sil izjavil, da  nimajo vzroka za prizemljitev flote  svojih A400M. Maletzija, ki je tudi uporabnicah teh Aribusovi letal, se o svojih transportnih A400M še ni izjasnila.

A400M uporabljajo Francoske letalske sile – šest, Velika Britanija in Turčija imata po dva, Malezija in Nemčija pa po enega.

Projekt A400M je “zasut” s težavami, odkar so ga v letu 2003 začeli. Najprej je precej presegel načrtovana sredstva, kar za skoraj tretjino ali 7 milijard dolarjev (6,2 milijardi USD). Navsezadnje so na letalu odkrili kar 875 konstrukcijskih napak. Vse skupaj je odlagalo projekt, za zamude pri dobavah letal pa je bil Aurbus dolžan izplačati kar 551 milijonov evrov (v letu 2014). Politiki seveda projekt zagovarjajo, tako je španski obrambni minister na proslavitvi 70-letnice osvoboditve Lorienta v zahodni Franciji izjavil, da imajo najboljše inženirje in izjemne proizvajalce, kar zagotavlja, da bodo odkrili vzrok za  nesrečo, toda A400M   po njegovem mnenju ostaja  letalo prvega razreda po kakovosti.

Skupaj je naročenih 174 letal A400M, vključno  s francoskimi 50, 53 jih gre v Nemčijo, 27 v Španijo in 22 v Veliko Britanijo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, Airbus

Povezani članki