Indijska vojska načrtuje nakup 100 južnokorejskih samovoznih havbic K9

by Urednik

VELIKA MODERNIZACIJA INDIJSKIH ARTILERIJSKIH ENOT

Indijska vojska načrtuje nakup 100 južnokorejskih samohodnih havbic K9 thunder kalibra 155 mm za katere naj bi odšteli okoli 650 milijonov dolarjev. Nakup novih havbic je del indijskega programa modernizacije oboroženih sil.

Indijci želijo havbice z oznako K9 vajra, prilagojene za potrebe indijskih artilerijskih enot, izdelovati po licenci v domačem podjetju  Larsen & Toubro (L&T) in v sodelovanju z južnokorejskim proizvajalcem Samsung Techwin. Približno 50 odstotkov delov havbice naj bi naredila družba L&T v Indiji, vključno z izdelavo in obdelavo trupa, kupolo in 14 v Indiji razvitih podsistemov. Ostalo naj bi priskrbelo podjetje Samsung Techwin.

Prvih 10 samohodnih havbic K9 vajra naj bi L&T dobavil 18 mesecih po podpisu pogodbe, preostalih 90 havbic pa v treh letih in pol. To bodo prve nove havbice v oborožitvi Indijske vojske po spornih naročilih vlečnih havbic dhanush (indijska različica švedskih havbic Bofors FH77 155mm), ki so jih čakali (njihov razvoj in proizvodnjo) kar 3 desetletja, v letu 2016 pa dobili prve 3, od skupaj 24 naročenih.

Julija 2016 je indijski obrambno ministrstvo odobril tudi nakup 145 ameriških vlečnih havbic M777 155 mm za katere bodo odšteli približno 750 milijonov dolarjev. Dobave se še niso začele.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki