Kopičenje oborožitve Korpusa ameriških marincev na Norveškem

by Urednik

AMERIŠKA VOJSKA KREPI SVOJE POLOŽAJE NE SEVERU EVROPE

Korpus mornariške pehote (marincev) Ameriške vojske v zadnjih mesecih povečujejo svoje enote s težkim orožjem na Norveškem, katere “najnevarnejša” soseda je Rusija.

Norveška ima 120 km dolgo mejo z Rusijo in istočasno, kot Rusija kopiči težko orožje ob meji z vzhodno Ukrajino – s čemer se povečuje možnost širitve konflikta v že tako nepokornem vzhodu Ukrajine, se kopičijo enote Korpusa mornariške pehote (marincev) težko orožje v osrednjem delu Norveške.

Norveški program “predpozicioniranja” se je začel v letu 1981, ko se je norveško vodstvo odločilo za učinek odvračanja s “skrivanjem” orožja ZDA, da bi bilo slednje bližje ob morebitnem zapletu v primeru spopada. Hladna vojna je doživljala enega svojih vrhuncev, takratna Sovjetska zveza pa je že intervenirala v Afganistanu.

Marinci še dandanes hranijo orožje in opremo v šestih klimatiziranih jamah v Trondheimu v osrednji Norveški. Trondheimski kompleks so zasnovali za oskrbo nominalno 16.000 članskega kontingenta marincev v bojni pripravljenosti za 30 dni brez dodatne oskrbe.

Trondheimska skladišča so ostalina hladne vojne in relikvija časa, ko je bila Norveška ena najbolj izpostavljenih držav (prva linija) napram Sovjetski zvezi. Leta 1991 je korporacija Rand podala pregled o številnih scenarijih sovjetske invazije na Norveško, ki so jo zaradi skalnate in težko dostopne obale za lažje branjeno območje pred invazijo označili za lažje branljivo. Tako so načrtovali, da bi bilo zaradi težavnosti dostopa moč braniti obalo z eno Natovo brigado pred napadom sovjetske divizije.

Pripravil: B. Knific, foto: Defence-blog

SORODNE NOVICE:

ZDA pošilja tanke abrams v skladišča orožja na Norveškem

Ameriška vojska ima na Norveškem vsaj 6 skladišč za svoje oborožitvene sisteme, vanje pa so sedaj poslali tudi glavne bojne tanke M1A1 abrams, pehotna oklepna vozila in izkrcevalne ladje.

Norvežani potrdili nakup lovcev F-35 (ob strahu pred Rusijo)

Norvežani so v ponedeljek 21. septembra 2015 potrdili zavezo za nakup 52 Lockheed Martinovih bojnih letal pete generacije F-35A lightning II v prihodnjih letih, s katerimi bodo zamenjali lovce F-16.

Povezani članki