Militantna skupina ISIS v Iraku zasegla 40 kilogramov urana

by Urednik

ISIS LAHKO IZ URANA IZDELA “UMAZANE BOMBE”

Pripadniki militantne skupine ISIS so v Iraku prevzeli nadzor nad 40 kilogramov urana, ki je bil shranjen na univerzi v Mosulu, iz katerega lahko izdelajo prepovedano orožje, poroča Reuters.

Iraška vlada je pred dnevi uradno obvestila ZN o kraji urana iz laboratorija na severu države in pozvala svetovne organizacije, da se prepreči grožnja njegove uporabe. Pripadniki teroristične militantne skupine ISIS (del al Kaide – Islamic State in Iraq and the Levant/Syria), ki zadnji mesec napadajo iraške oborožene sile, so v univerzitetnem mestu Mosul zasegli 40 kg nizko obogatenega urana, ki so ga potrebovali za znanstvene raziskave.

Zanimivo je, da je Irak 7. julija letos podpisal pristop k Mednarodni konvenciji o fizični zaščiti jedrskega materiala in o tem obvestil Mednarodno agencijo za atomsko energijo (IAEA).

Ruski vojaški analitik Igor Korotchenko pa opozarja, da bi militantna skupina ISIS iz zaseženega urana lahko izdelala tako imenovane “umazane bombe” (dirty bomb).

“Umazana bomba” (dirty bomb) je nevarno radiološko orožje, ki je sestavljeno tako iz radioaktivnih snovi kot običajnega eksploziva. Namen umazane je kontaminiranje območja okoli konvencionalne eksplozije z radioaktivnimi snovmi, kar služi predvsem za ubijanje civilistov na širšem območju.

“Vse radioaktivne snovi se lahko uporabijo za onesnaženje vodnih virov in območij. Atomske bombe ne morejo izdelati iz tega urana, lahko pa ga uporabijo za izdelavo ” umazane bombe”, kar je teoretično možno. Radioaktivne snovi v rokah terorističnih organizacij prinašajo velike psihološki stres za prebivalstvo in oblasti,” je dejal Korotchenko.

“Iraške oblasti niso zagotovile ustreznega nadzora nad laboratorijem z radioaktivnimi snovmi. To priča o kaosu in da so oblasti v Bagdadu izgubile nadzor nad situacijo v državi, kar se kaže v takšnih incidentih,” je  dodal Korotcheko.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki