USAF želi podaljšati življenjsko dobo 300 lovcem F-16C/D

by Urednik

AMERIŠKE LETALSKE SILE ŠE NE BODO DOČAKALE LOVCEV F-35

Ameriške letalske sile (USAF) si prizadevajo podaljšati življenjsko dobo vsaj 300-ih lovcev Lockheed Martin F-16C/D, za katere je predvidena nadomestitev z “nevidnimi” F-35 lightning II. Zaradi številnih težav z lovci F-35 in stalnim prelaganjem njihove dobave (do sedaj le 14 od načrtovanih 1763) želijo v roku 18-ih do 24-ih mesecih začeti s servisnimi deli za podaljšanje življenjske dobe s predvidenih 8.000 ur letenja na 10-12.000.

Tako naj bi lovce F-16C/D, ki so jih zasnovali pred dobrimi 40-imi leti, modificirali na različice/serije block 40, 42, 50 in 52. Nadgradnja F-16 na serijo 30 je že prestala preizkuse, medtem ko naj bi testiranja nadgradnje serije 50 na letalu F-16 končali leta 2015.

Ob tem so Ameriške letalske sile pozvale morebitne izvajalce modifikacij na se javijo na razpis in predlagajo morebitne rešitve, ki bi pospešile modernizacijo flote lovcev F-16C/D. USAF operira s kar 827-imi bojnimi letali F-16C/D, ki jih v prihodnje nameravajo nadomestiti z lovcem F-35A.

V reviji Obramba, februar 2014, smo podrobneje predstavili lovca F-16 in njegove različice v članku:

Štiridesetletnik še vedno v prvi bojni črti – F-16 fighting falcon 

Vsi F-16 fighting falconi – skupno število pa se približuje pettisočim –, ki so jih doslej naredili, niso enaki … Nekaj sprememb je opaznih, druge spet ne: večja višinska stabilizatorja, širši vstopnik zraka, večji polprosojni elektrooptični zaslon, štirioglati pristajalni reflektorji, obarvani pokrov kabine, tanjši koren in vrh smernega stabilizatorja, različne antene in podobno. Večino sprememb je seveda na prvi pogled neopaznih. Skrivajo se pod krovnimi oplatami: digitalna elektronika, zmogljivejša računalniška oprema, ojačitve zgradbe, izboljšan motor, programska oprema, prilagojena novim zmogljivostim, novi senzorji, orožja …

Prvotnega fighting falcona so zasnovali kot dnevnega zračnoobrambnega lovca. Ko pa so letalu zaupali še napade na kopenske cilje v prvi proizvodni verziji, je F-16 postal večnamensko bojno letalo. Vsem naslednjim izpopolnjenim izvedbam fighting falconov so samo še povečali število namenov, jih oborožili z najrazličnejšimi orožji, jim dodali zmogljivosti napadanja ciljev izven vidnega horizonta, dodali oborožitev s protiradarskimi raketami, z infrardečimi senzorji, digitalno elektroniko za krmarjenje letala in s številnimi drugimi zmogljivostmi.

Lovsko letalo F-16

Ves opisani razvoj pa nikakor ni spremenil prvotne vloge, ki jo je skupina snovalcev temu letalu namenila. Skupina konstruktorjev, znana tudi pod imenom “lovska mafija”, je zagovarjala zasnovo majhnega in preprostega lovca. Takšno letalo naj bi menjalo smer in hitrost hitreje kot njegovi nasprotniki. Manjše letalo je po drugi strani težje zaznati tako elektronsko kot vizualno. Poleg tega je “lovska mafija” zagovarjala zasnovo letala, ki je poceni za proizvodnjo, ima nizke operativne stroške ter je preprosto za vzdrževanje. Najnovejših tehnoloških dosežkov ne bi uporabljali samo zaradi njih samih, pač pa zaradi povečanja učinkovitosti lovca in zniževanja stroškov. …

Razvoj: predproizvodni modeli – FSD

Serija 1 & 5: operativna raba

Serija 15: najštevilčnejša

Serija 25: od A do C

Serija 30/32: nove možnosti pri izbiri motorjev

Serija 40/42: nočni in natančni napadi

Serija 50/52: letalo prve bojne linije USAF

Serija 60: razvoj omogočilo naročilo ZAE

Lovska letala F-16

Še vedno izjemen

YF-16 je prvič vzletel 2. februarja 1974 iz letalske baze Edwards v Kaliforniji. Prvi serijski F-16 je bil izdelan v tovarni v Fort Worthu avgusta leta 1978. Od takrat pa do danes so izdelali več kot 4.500 letal v petih državah. Devetnajst držav ima v svojih letalskih silah “bojevitega sokola”, prenekatere od njih bodo nabavile še nove različice tega letala. Ducat drugih držav razmišlja – med njimi številne iz nekdanjega vzhodnoevropskega bloka –, da bi s temi letali posodobile svoje zračne flote, med drugim so bili v devetdesetih letih izredno zanimivi tudi za Slovensko vojsko. Pri nas so jih demonstrirali nizozemski vojaški piloti, zatem pa še piloti Nacionalne garde iz Kolorada. Navsezadnje je v tem sklopu pri nas leta 1996 gostovala tudi ameriška vojaška akrobatska skupina Thunderbirds z letali F16. Proizvodnja F-16 zagotovo še ne bo sklenjena in ta letala bodo v prvih bojnih črtah tudi še po letu 2020.

Dolgoletna proizvodnja in nizki stroški omogočajo nadaljnji razvoj njegovih sposobnosti. Današnji modeli F-16 so izjemno izpopolnjeni v primerjavi s prvimi F-16. Ob tem pa so le majhne spremembe na trupu lahko le pohvala izvirno zasnovani obliki, ostalo je bolj ali manj rezultat silovitega razvoja elektronike. Letalo so skozi štirideset let nenehno razvijali in izpopolnjevali, poglavitne izboljšave so prav na področju elektronike, pa tudi v opremljanju z najsodobnejšimi sistemi orožja in senzorskimi sistemi.

Lovsko letalo F-16

Dandanes uporabljajo F-16 za najrazličnejše namene. Medtem ko so nekatere priklenili na lafete in so na ogled javnosti, druge uporabljajo kot poligon za testiranje najnovejših tehnologij oborožitve. Tista letala, ki jih danes proizvajajo ali pa so jih posodobili in prilagodili potrebam, predstavljajo eno najrazvitejših bojnih letal današnjega dne. In čeprav F-16 leti že v svoje peto desetletje in je v operativni rabi kar 38 let, ga še vedno izpopolnjujejo in posodabljajo, kar dodatno povečuje visoko vrednost osnovne zasnove letala. (Avtor: B. Knific)

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

VIDEO: Lovci F-16 v akciji

Povezani članki