ZDA želijo Nemčiji prodati 40 helikopterjev CH-53K king stallion

by Urednik

… IN ZNIŽATI REKORDNE PROIZVODNE STROŠKE LETALNIKOV (NA ENOTO)

Ameriški težki tovorni helikopter CH-53K king stallion je po enoti dražji celo od izjemno dragega lovca 5. generacije F-35A, zato si v ZDA prizadevajo, da bi king stallione prodali tudi Nemčiji – s tem bi celoten projekt močno pocenili in znova “prepustili” 1. mesto projektu F-35.

Nemčija je v pogovorih s proizvajalcem Lockheed Sikorsky o dobavi 40 helikopterjev  CH-53K king stallion, je pred dnevi sporočil polkovnik Korpusa ameriške mornariške pehote Henry Vanderborght. Ob tem je dodal, da če nemška Bundeswehr podpiše pogodbo za 40 HELIKOPTERJEV king stallion, naj bi se po trditvah Lockheed Sikorskya kar precej znižala cena teh letalnikov (na enoto).

Korpusa ameriške mornariške pehote (marinci) so se odločili za nakup 200 helikopterjev CH-53K king stallion za okoli 122 milijonov dolarjev po enoti, kar je kar 22% več od načrtovanih stroškov. Po nekaterih napovedih, pa naj bi cena za vsak helikopter poskočila celo do 131 milijonov dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Sikorsky

Ameriški helikopterji CH-53K king stallion še dražji od F-35A

Novi helikopter ameriških marinci CH-53K king stallion ni le najdražji helikopter na svetu, temveč je postal tudi dražji od pregrešno dragih “nevidnih” lovcev F-35A lightning II (glede na strošek na enoto).

Nemčija se zanima za najnovejši ameriški helikopter CH-53K king stallion

Nemčija se zanima za nakup 41-ih najnovejših helikopterjev CH-53K king stallion, ki jih proizvajalec Sikorsky še razvija za potrebe ameriških marincev. Z njimi želijo zamenjati stare helikopterje CH-53G.

Povezani članki