Jurišni helikopterji ZN napadli upornike v Maliju

by Urednik

MIROVNA MISIJA ZDRUŽENIH NARODOV V MALIJU – MINUSMA

Mirovne sile Združenih narodov (ZN/UN) so v torek 20. januarja 2015 v severnem Maliju na napad uporniške skupine Tuareg odgovorile z nizozemskimi bojnimi helikopterji AH-64 apache. 

Predstavniki misije MINUSMA (United Nations Stabilization Mission in Mali) so sporočili, da so bili “prisiljeni uporabiti silo v odgovor na neposreden napad s težkim orožjem, s katerim so streljati na njih v Tabankortu.” Napad so potrdili tudi voditelji militantne skupine Tuareg, ki se z orožjem upirajo vladnim silam v Maliju od začetka leta 2012. Koordinator uporniškega gibanja Azavad (ime Tuaregov za severni Mali) je dejal, da so bili “s strani letalnikov MINUSMA tarče zračnih napadih, ki so pripeljali do smrti in poškodb.”

Izjava nadaljuje, da so pripadniki mirovnih sil izstrelila nekaj opozorilnih strelov na uporniške vozila, ki so napadla kopenske sile MINUSMA nameščene v Tabankorta v bližini Gao-ja, največjega mesta na severu Malija. “Kljub tem opozorilnim strelom se je streljanje nadaljevalo, zato so posredovali jurišni helikopterji MINUSMA in uničila uporniška vozila.”

Incident sledi spopadom na območju, ki so izbruhnili pred enim tednom med Tuaregi in arabskimi skupinami proti drugim oboroženim skupinam, ki zagovarjajo vključitev v mirovne pogovore pod alžirskim vodstvom.

To je bilo prvo posredovanje nizozemskih jurišnih helikopterjev AH-64 apache proti upornikom v severnem Maliju vse od začetka misije. Nizozemska vojska je v Maliju prisotna s štirimi helikopterji apache in približno 450-imi pripadniki specialnih enot.

MINUSMA

Misija Združenih narodov za stabilizacijo v Maliju (MINUSMA – United Nations Stabilization Mission in Mali) je bil ustanovljena z resolucijo Varnostnega sveta št. 2100 z dne 25. aprila 2013. V Maliju je na mirovni misiji več kot 12.000 pripadnikov iz 39-ih držav, med drugim tudi iz nam bližnje Italije in Bosne in Hercegovine.

V skladu s pogoji iz resolucije, naj bi mirovna misija ZN podpirala demokratični politični proces in izvedbo številnih nalog povezanih z varnostjo in stabilizacijo, s poudarkom na območjih gostejše poseljenosti, zaščiti civilistov, spremljanju človekovih pravic, ustvarjanjem pogojev za zagotavljanje humanitarne pomoči in vrnitev razseljenih oseb, razširitvijo državnega organa in pripravo mirnih volitev.

Poslanstvo MINUSMA je tudi uporabiti silo za zaščito civilistov, svojih pripadnikov in premoženja v primeru napada ali neposredne nevarnosti.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nizozemski helikopterji AH-64 apache v Maliju

Povezani članki