Kitajska kupila 20 lovcev Su-35, Pogosyan se ne boji kopiranja

by Urednik

POGOSYAN: Letalski sistemi so zelo zapleteni sistemi za kopiranje in ne poznam uspešnih primerov

Moskva in Peking sta v začetku leta 2014 podpisala pogodbo za 20 lovcev Su-35, je dejal anonimni vir iz ruskega državnega podjetja za izvoz orožja Rosoboronexport.

O morebitni prodaji lovcev 4.++ generacije Su-35 Kitajski so povprašali tudi predsednika uprave podjetja Suhoj Mihaila Pogosyana na letalski razstavi v Singapurju. “Imamo dobro priložnost za sodelovanje s Kitajsko pri tem primeru (Su- 35), kljub uspehom kitajske letalske industrije (preteklo kopiranje in nadgradnja ruskih letal),” je dejal Pogosyan.

Na vprašanja, ali je zaskrbljen zaradi problema spoštovanja intelektualne lastnine pa je Pogosyan odvrnil: “Verjamem, da bomo tako mi kot kitajski kolegi imeli jasno razumevanje o tem vprašanju. Letalski sistemi so zelo zapleteni sistemi za kopiranje in ne poznam uspešnih primerov. Letalo je namreč kot živ organizem, ki se nenehno razvija. Če ne veste, kako je bilo ustvarjeno, ne morete razumeti, kaj storiti z njim v naslednjih 3-h do 4-ih letih. Poleg tega ne vem, če je kopiranje 4 do 5 let nazaj razvitega letala Su-35 kopiranje sodobne tehnologije. Verjamem, da bomo imeli s Kitajsko veliko priložnosti za skupen razvoj letal. Mi in naši kitajski kolegi ne gledamo nazaj, temveč  gledamo v prihodnost. Mi bomo našli mesto na kitajskem trgu in našli tudi način za vzpostavitev sodelovanja glede na ozadje letalskega uspeha na Kitajskem,” je dejal Pogosyan.

Kitajska je zelo zainteresirana za nakup ruskih tehnologij na ključnih področjih, kot so letalski motorji in elektronski sistemi. V ruskih obrambnih krogih pa obstaja bojazen, da Kitajska lahko uporabi tehnologije lovca Suhoj Su-35 in jih poskusi kopirati, kot so Kitajci poizkusili pri izdelavi lovcev J-11B (iz Su-27) in J-15 (iz Su-33).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ruski lovec Suhoj Su-35

Kitajska je Rusijo zaprosila za pomoč pri razvoju motorja za lovca 5. generacije J-20 chengdu in si ogledala tovarno motorjev Salut.

.

Kitajska je prehitela Rusijo pri številu bojnih letal in se prvič uvršča na drugo mesto na svetu, ZDA pa z 2.740 bojnimi letali še vedno prekašajo ostale države.

Povezani članki