Lockheed Martin : Boeing ali spopad za milijarde – lovec F-35 : F-18

by Urednik

Lockheed Martin : Boeing ali spopad za milijarde – F-35 : F-18

Med ameriškimi proizvajalci bojnih letal se je razvnel kar hud “boj”, kar je bilo po polemikah in očitkih ob nenehnem odlaganju in dražitvi programa lovca pete generacije F-35 tudi pričakovati. Kot alternativo Lockheed Martinovemu – skorajda pregrešno dragemu – F-35 lightningu II zdaj Boeing ponuja lovca četrte plus generacije F/A-18E/F SUPER HORNET. Pravijo, da sicer ni tako radarsko neviden, je pa na voljo za polovično ceno. Razprave so se razvnele v Kanadi, ki se je odločila za F-35 in bo (naj bi) z njimi nadomestila svoje F-18. Zdaj ko Ottawa ponovno pregleduje vse potankosti v zvezo z odločitvijo za nakup Lockheed Martinovih F-35 lightningov II, je njegov največji domači tekmec Boeing “zavohal kri” in postavil v ospredje lovca, ki ga Kanada že dolgo pozna: F/A-18E/F super hornet (desetletja že uporablja predhodnika CF-18). Tla so plodna tudi zaradi dejstva, da bi v primeru spremenjene odločitve Kanada privarčevala kar precej milijard dolarjev.

Super črmlji (F/A-18E/F super hornet) se z bliski ( F-35 lightningi II) sicer ne morejo meriti v vseh elementih, značilnih za letala pete generacije, so pa zato uveljavljeni, zanesljivi in preizkušeni, končno jih Kanada uporablja že vrsto let v verziji CF-18, lightningi II pa so po drugi strani nedokazani in obupno dragi. Kot slikovito pravi izkušeni kanadski preizkusni pilot super horneta Ricardo Traven, tekmuje njegov lovec s papirnatim letalom. Po petnajstih letih letenja s čmrljem odslavlja Traven F-35 kot “svetlečo brošuro obljub” v nasprotju z realnostjo, ki zapušča skoraj zapuščeno Boingovo proizvodno halo v St. Luisu. Kot pravi, ima super hornet dva motorja, ki pa zanesljivo delujeta – v nasprotju z enim motorjem F-35. Okoli 500 super hornetov je v uporabi v Vojni mornarici ZDA, ducat so jih prodali Avstralcem (za vmesno obdobje do dobave – ponovno teh “nesrečnih” F-35).

Ameriška lovca F-18 in F-35

Tako Boeing kot Lockheed Martin trdita, da sta njuni letali najboljši v različnih segmentih. Lockheed izpostavlja radarsko slabo zaznavnost, Boeing pa ceno letala. V časih, ko se obrambni proračuni obupno krčijo, pa je prava cena tisto, kar želijo slišati vlade. V tem primeru se zdi Boeing neprimerljiv – pa ni stvar zgolj v ceni. Super hornet trenutno prodajajo po 55 milijonov dolarjev, Pentagon pa pričakuje, da bo F-35 na voljo za 110 milijonov dolarjev (kar pa je nerealna cena, saj bo vsaj 50 odstotkov dražji). In dodajmo še ta podatke, da pomeni nakupna cena zgolj petino stroškov za letalo v njegovi celotni življenjski dobi! Osemdeset odstotkov stroška torej pomeni operativna raba letala – torej to, kar ga “drži v zraku”. Kar pomeni: piloti, vzdrževanje, gorivo, rezervni deli… .

Kaj je tisto, po čemer se blisk in super čmrlj najbolj temeljito razlikujeta?   Zdajšnja operativna cena čmrlja je več kot pol nižja od bliskove, poleg tega je super čmrlj operativen, blisk naj bi pa to šele postal (gre seveda za trditev Boingovih mož)! Kako pa naj verjamemo, da je ta cena pol nižja, če F-35 sploh še ni v operativni rabi?

Težko je vnaprej reči, kolikšni bodo operativni stroški za nekaj, kar še ni operativno. Koliko stane ura letenja s čmrljem, je zdaj natančno jasno: 16.000 dolarjev, za F-35 pa naj bi bila vsaj podvojena. Zveni kar prelepo, da bi bilo resnično!

Vojno mornarico velja super hornet natančno 15.346 dolarjev za uro letenja. Cilj cene ure letenja z F-35 pa je 31.900 dolarjev na uro, vendar že govorijo o bolj realni ceni – 32.500 dolarjev.

Če držijo te številke, potem bo Kanado 65 F-35 stalo 9 milijard dolarjev ob nakupu in sko raj 37 milijard dolarjev v naslednjih 42 letih operativne dobe. Skupaj torej 46 milijard dolarjev. Če Boingovi možje ne lažejo, je ta zmnožek za super hornete enkrat manjši. Torej: 23 milijardni dolarski prihranek!

Dobro, toda kaj pa radarska nezaznavnost? Bo Kanada sprejela malo manj “vidna” letala 4 plus (polpete) generacije? Pri Boeingu zatrjujejo, da so super horneta snovali z mislijo po čim manjši radarski opaznosti in da je v tem pogledu boljše od marsikakšnega letala, ki ga razglašajo za radarsko slabo opaznega (stealthy).

Pa Kanada res potrebuje tako letalo (slabo radarsko opazno), se vprašuje preizkusni pilot Traven. Navaja veliko izkušenj pri uporabi letal v mrzlih kanadskih zimskih razmerah, v katerih imajo piloti radi letalo z velikimi krmilnimi površinami za lažje pristajanje in vzletanje z zaledenelih stez, pa tudi zaradi tega, ker omogočajo boljše manevrske zmogljivosti. Pri radarsko slabo opaznih letalih so ravno te površine majhne, da jih radar ne opazi… .

In dva motorja proti enemu? Traven pravi, da ima prav na račun dveh motorjev super hornet več možnosti za preživetje od enomotornega kot je F-35).

Ameriška lovca F-18 in F-35

“Dva motorja, dvojna hidravlika…, to je tisto, zaradi česar gre naprej in naprej. Brez tega ne bi letel proti oddaljenim ciljem in v boj, to so stvari, zaradi katerih se letalo vrne nazaj na domače letališče,” pravi Traven.

Dejstvo je, da znajo prodajati letala tako pri Boeingu kot pri Lockheed Martinu. Končno: Lockheed Martinov šef testnih pilotov je Kanadčan. Četudi bi v to dvomili, pa je dejstvo še, da je načelnik kanadskega obrambnega štaba Tom Lawson – tudi star letalski prijatelj s pilotom Ricardom Travnom, poročen s Kanadčanko – astronavtko Julie Payette. Lawson je bil dolgo oboževalec F-35, vendar je pogosti pripisoval radarski nevidnosti manjši pomen, kot ga proizvajalci in snovalci teh letal.

So se pa avtorji tega zapisa – povzemamo ga po CBS News – seveda obrnili tudi na evropske proizvajalce letal, Eurofighterja za typhoona, Dassaulta za rafala in Saab za gripna. Vsi so seveda pripravljeni pristaviti svoj lonček, če bo Kanada res začela razmišljati o opustitvi sodelovanja v projektu F-35. Čeprav se seveda zavedajo, da bi imel v tem primeru Boeing s super čmrljem precej večje možnosti. Pri Kanadčanih je prisotna tudi velika želja ostati interoperabilen z ZDA, kar je spet točka več Boeingu.

Pri milijardah dolarjev, za katere gre v tem »zračnem spopadu«, se bo boj velikanov samo še bolj razplamtel.

Pripravil: B. Knific, vir: CBS News, foto: Gripen 4 Canada, Technodo, Wikimedia Comons, Air Attack, Wallpapersus, Wtop.

VIDEO spodaj: Lovci F-35, F-22 in F-18

Povezani članki