Rusija naj bi ob meji z Ukrajino namestila prestreznike MiG-31

by Urednik

PRESTREZNIK MIG-31 LAHKO IZ RUSIJE NADZIRA VZHODNO UKRAJINO

Po podatkih ukrajinskih oblasti je Ruska vojska prejšnji teden v vojaško bazo Millerovo, le 25 km od meje z Ukrajino, namestila dodatna vojaška letala, najverjetneje MiG-31 foxhound, eskadrilja pa naj bi prišla iz letalske baze Perm.

Ruske oblasti niso dale nobene pozornosti ukrajinskim novicam. Tako niso ne zanikale ne potrdile, da bi katere od njihovih 250-ih (190 uradno operativnih) letal MiG-31 premestili v Millerovo. Oglasil pa se je ruski vojaški analitik Dmitry Gorenburg, ki je dejal, da so po njegovih podatkih v bazi Ruskih letalskih sil v Permu nameščeni le prestrezniki MiG-31.

Je domnevna bližina ruskih prestreznikov MiG-31 porušila ravnovesje v vzhodni Ukrajini?

Premiki Ruskih letalskih sil v bližino ukrajinske meje pa bi lahko močno porušili ravnovesje v ukrajinskem konfliktu v korist rusko podprtih separatistov. V primeru, da je Rusija v bazi Millerova res namestila prestreznike MiG-31 in bi jih uporabila za podporo pro-ruskim separatistom v vzhodni Ukrajini, verjetno ne bi več poletelo nobeno ukrajinsko vojaško letalo. Ruski piloti lovcev MiG-31 namreč lahko zračni prostor nad separatističnima regijama Doneck in Lugansk nadzorujejo kar iz Rusije. Iz ruskega zračnega prostora bi lahko opozarjali separatiste na premike kopenskih sil in letalskih sil Ukrajinske vojske. V skrajnem primeru pa bi ruski piloti prestreznikov MiG-31 iz velike razdalje zlahka sestrelili ukrajinska vojaška letala. Ruski migi so namreč oboroženi z raketami zrak-zrak R-33 (oz. najnovejšimi R-37 vympel), ki imajo doseg več kot 300 km (400 km) in letijo s hitrostjo več kot 4 mache (6 machov).

Prestreznik Mikojan MiG-31 je eno izmed najbolj mogočnih bojnih letal v ruski oborožitvi. MiG-31 velja za najhitrejše operativno vojaško letalo na svetu, saj lahko leti na visoki nadmorski višini s skoraj trikratno hitrostjo zvoka (2,83 Macha). Vendar pa bi bila njegova uporabnost v ukrajinskem konfliktu predvsem v njegovem radarskem sistemu, ki lahko spremlja kar 24 letal hkrati na oddaljenosti do 200 km. Rakete zrak-zrak dolgega dosega pa mu omogočajo nadzor zračnega prostora nad vzhodno Ukrajino tudi iz Rusije.

Pro-ruski separatisti so med spopadi v vzhodni Ukrajini sestrelili oz. uničili okoli 30 letalnikov Ukrajinskih letalskih sil, vendar vse z raketami zemlja-zrak. Zaenkrat ni znano, da bi separatisti imeli v svoji posesti oz. uporabljali kakšno vojaško letalo ali helikopter.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

SORODNE NOVICE:

Vzroki za visoke izgube Ukrajinskih letalskih sil

Pomanjkanje izkušenj in urjenja pa tudi slaba taktika ter obveščevalna dejavnost, ki se je niso posluževali, so poglavitni razlogi za sorazmerno precej velike izgube Ukrajinskih letalskih sil v spopadih v vzhodni Ukrajini.

VIDEO: Najhitrejši prestreznik MiG-31

V videoposnetku si lahko ogledate izjemne posnetke kamer go pro iz dveh letal MiG-31 (NATO: foxhound) Ruskih letalskih sil, ki velja za najhitrejše (2,83 macha / 3000 km/h) letalo dolgega doleta za prestrezanje na svetu.

Povezani članki