Ruske strateške podmornice bodo pogosteje patruljirale ob obali ZDA

by Urednik

RUSIJA ODGOVARJA NA AMERIŠKO (VOJAŠKO) POLITIKO S PODMORNICAMI IN NAPOVEDUJE NOVA TESTIRANJA RAKET BULAVA

Ruska mornarica bo s 1. junijem 2014 ponovno začela stalno patruljirati po svetovnih oceanih s strateškimi jedrskimi podmornicami, je dejal admiral Vladimir Vysotsky. Rusi pa so napovedali tudi nova testiranja podmorniških balističnih raket bulava.

To naj bi bil odgovor Ruske federacije na “nevarnost”, ki jo predstavljajo ZDA, ki so sprejele “preventivno vojno strategijo.” Po mnenju ruskih vojaških in obveščevalnih služb Ameriška vojska predstavlja največjo posamezno vojaško grožnjo svetovnemu miru in stabilnosti.

Po podatkih nekaterih anonimnih virov, bodo ruske jedrske podmornice patruljirale ob vhodni obali Združenih držav Amerike v svarilo vse glasnejšim ameriškim grožnjam. Ruska mornarica naj bi sledila tudi plovilom Ameriške mornarice na njihovih poteh po celem svetu, pravi upokojeni ameriški mornariški častnik Roger Gravano in dodaja: “Da ne bo pomote, to bodo počeli zaradi ameriških vojn v zadnjih 10 letih. Večina Američanov očitno ne razume, da so ZDA (skupaj s še nekaterimi državami članicami pakta Nato) obtožene vojnih zločinov, ki vključujejo stvari, kot so zločin proti človeštvu, vojaške agresije, kršitve mednarodnih zakonov, genocida, terorizma, financiranje terorizma, če naštejem le nekaj stvari.” Pri tem se sklicuje na obtožnico Mednarodnega kazenskega sodišča v Haagu  zoper držav članic pakta NATO, o kateri so pred leti poročali v članku Indictment against NATO na spletni strani Pravda.

“To so zelo resne obtožbe, podprte z dokazi. Osrednji mediji v Združenih državah Amerike ne bodo nikoli poročale o takšnih novicah,” je dejal Gravano za medije.

Ruska strateška podmornica razreda delta III

Število letnih rutinskih patrulj ruskih podmornic je upadla na manj kot 10 z več kot 230 v letu 1984. Zaradi politike ZDA, kot pravijo Rusi, pa bodo ponovno povečali to število, hkrati pa tudi število strateških podmornic iz sprva 12-ih načrtovanih na 20 do leta 2020.

V tem tednu pa je Ruska federacija tudi sporočila, da načrtuje nova testiranja (vsaj štiri) medcelinskih podmorniških balističnih raket bulava (SLBM – Submarine Launched Ballistic Missile) za poletje in jesen 2014. Rusija že nekaj mesecev preizkuša izstrelke bulava za svoje strateške podmornice razreda borei (projekt 955), vendar se jih je izmed vsaj 20-ih izstrelitev ponesrečilo vsaj 8 (uradno). Nove podmorniške balistične rakete bulava bodo preizkušali z jedrskima podmornicama Vladimir Monomakh in Aleksander Nevsky razreda borei.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Testiranja podmorniških balističnih raket bulava

Povezani članki