Ruski helikopter Mil Mi-24 leti že 45 let

by Urednik

LEGENDARNI RUSKI HELIKOPTER MI-24 PRAZNUJE 45 LET

Podjetje Ruski helikopterji (»Вертолеты России«)  – dobavitelj Oboronproma in del državne korporacije Rostec –  je pred dnevi praznovalo 45-letnico prvega poleta legendarnega bojnega helikopterja Mil Mi-24. Prototipni helikopter je v krstnem letu leta 1969 pilotiral German Alferov.

Bojni helikopter Mi-24 je bil zasnovan in konstruiran v rekordno kratkem času, razvoj so namreč začeli v letu 1968. Sta bila pa tako hiter razvoj in izgradnjo mogoča zaradi dolgoletnih raziskav, ki jih je vodil konstruktor Mihail Mil, poleg tega pa so pri gradnji uporabili vrsto delov in komponent s helikopterjev Mi-8 (v osnovi transportni helikopter) in Mi-14 (mornariška izvedenka Mi-8) ki sta takrat že bila v serijski proizvodnji. Za ta »podvig« so bili konstruktorji moskovskega helikopterskega biroja Mil nagrajeni z Leninovo nagrado in deležni še vrste drugih časti takratnih sovjetskih (komunističnih) oblasti.

Leta 1976 je sledila prva ruska konstrukcija bojnega helikopterja Mi-24, nanj pa so vgradili celo vrsto oborožitvenih  sistemov. Mi-24 so sicer razvili v moskovskem konstruktorskem biroju Mil, izdelovali pa v obratih Rosvertola v Rostovu na Donu in letalskem obratu Progres Arsenijev na ruskem daljnem vzhodu. Danes so vsa tri omenjena podjetja uveljavljeni ruski proizvajalci helikopterjev.

Zagotovo je Mi-24 danes med najbolj znanimi ruskimi helikopterji v svetu. V letih uporabe se je dokazal  kot učinkovit in zanesljiv, zato so njegove posodobljene izvedenke v proizvodnji in uporabi še danes. Se je pa nekoliko razlikoval od tedaj uveljavljenih zahodnih bojnih helikopterjev, ki so imeli večinoma dva člana posadke – pilota in operaterja oborožitvenih sistemov (kot npr. ameriški AH- 1 kobra in kasneje AH-64 apač ipd.). Ruski »posebnež« je imel namreč tudi kabino za vojake (8), poleg pilota in operaterja v zaporednih, stopničastih kabinah.

Doslej so zdelali nad 3500 helikopterjev Mi-24, veliko jih je še vedno operativnih v več kot 40 državah sveta. Nekdaj so bile s temi helikopterji opremljene praktično vse države Varšavskega sporazuma (nekdanji vzhodni blok s socialističnimi državami, npr. Vzhodno Nemčijo, Madžarsko, Čehoslovaško, Poljsko, Bolgarijo…).

Helikopter Mi-24  pa ni bil od muh, saj so z njim dosegli vrsto svetovnih rekordov. Tako sta leta 1975 testni pilotki Galina Rasturgujeva in Ljudmila Poljanskaja dosegli takrat rekordno hitrost 368,4 km/h.

Preizkušena konstrukcija Mi-24 je bila potem osnova za sodoben večnamenski bojni helikopter Mi-35M, pravo bojno ploščad, ki pa je seveda popolnoma prenovljen Mi-24.  Rosvertol ga je začel serijsko proizvajati leta 2005, danes pa so z njim opremljene ruske in še nekatere tuje vojske, med drugim tudi južnoameriške.

45-letnico so seveda dostojno proslavili, na slovesnosti pa so se srečali tako najmlajši  študentje iz moskovskega helikopterskega biroja Mil, kot tudi študentje Moskovskega letalskega instituta in Moskovske državne tehniške univerze, pa konstruktorjeva hči Nadežda Mil ter številni testni piloti helikopterjev Mil.

Pripravil: B. Knific, foto: Russian Helicopters

VIDEO: Dokumentarec o bojnem helikopterju Mi-24 (1.del)

VIDEO: Dokumentarec o bojnem helikopterju Mi-24 (2.del)

Vojne fotografije 1941 – 1945 – Partizanske enote

War Photos 1941-1945 – Partisan Units

DVOJEZIČNA – V SLOVENŠČINI IN ANGLEŠČINI

Zbirka: Slovenska vojaška zgodovina VI.

Avtorji: dr. Tomaž Kladnik, Katarina Jurjavčič, Jože Dežman

V knjigi Vojne fotografije 1941-1945 – Partizanske enote predstavljamo izbrane posnetke partizanskih enot v času 2. svetovne vojne. V knjigi je zbranih več kot 1000 fotografij, ki so sistematično razvrščene in opremljene s podpisi  o enotah, vojakih na slikah, opremi in orožju.

Knjigi je priložena tudi shema partizanskih enot po območjih in njihovo združevanje.

Redna cena: 31,90 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

 

Vojne fotografije 1914-1918

Zbirka: Slovenska vojaška zgodovina IV.

Avtor: mag. Marko Štepec

Fotografija je začela spremljati vojne na bojiščih krimske vojne. Ljudje so verjeli, da fotografija ne laže, da je na papir ujeta podoba celo resničnejša od resničnosti… .

Več kot 500 fotografij v knjigi Vojne fotografije 1914-1918 kronološko predstavljajo podobe prvo svetovne vojne, osrednjo pozornost je avtor namenil pozabljeni »zgodbam« slovenskih polkov in vojakov ter njihovemu življenju na fronti in v zaledju. Popelje jih po balkanskem in vzhodnem bojišču, Tirolski, Galiciji, Kobaridu, Soški fronti…, po begunskih taboriščih in navsezadnje do konca vojne.

Redna cena: 29,50 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Povezani članki