Slovenski zračni prostor bodo varovali tudi madžarski lovci

by Urednik

MADŽARSKE LETALSKE SILE BODO Z LOVCI JAS-39 GRIPEN VAROVALE SLOVENIJO

Slovenski zračni prostor bodo od leta 2015 poleg Italijanskih letalskih sil varovale tudi Madžarske, ki imajo v svoji floti švedske lovce Saab JAS-39 gripen C/D. Letala so nastanjena v letalski bazi Kecskemet, ki je od slovenske meje oddaljena približno 230 km.

Slovenija varuje svoj zračni prostor, ki je tudi zračni prostor zveze Nato (skupni integriran sistem zračne obrambe – NATINADS), z lastnimi zmogljivostmi, ker pa tako kot nekatere druge članice omenjenega zavezništva – primer baltskih držav in Albanije – nima na razpolago lastnih bojnih letal, so se v okviru Nata dogovorili za operacije varovanja zračnega prostora (t.i. air policing) s strani partnerskih držav, ki se pri tem izmenjujejo. Minister za obrambo Roman Jakič je na twiterju sporočil, da bo 17. januarja z madžarskim kolegom podpisal sporazum o sodelovanju na področju vojaškega letalstva in zračne obrambe, del tega je tudi sodelovanje madžarskih zračnih sil z bojnimi letali JAS-39 gripen pri varovanju slovenskega zračnega prostora, kar so sedaj opravljale Italijanske letalske sile, po novem pa se bodo pri tem izmenjevali.

slovenija-madzarska-zracni-nadzorMadžarske zračne sile imajo v svoji sestavi poleg lovcev MiG-29, ki jih imajo le v pripravljenosti, tudi 14 bojnih letal Saab JAS-39 gripen, od tega sta dve dvosedi (gripen D) in 12 enosedih (gripen C). Celotna eskadrilja gripnov je nastanjena v letalski bazi Kecskemet, ki se nahaja v osrednjem delu Madžarske in je od slovenske meje oddaljena približno 230 km.

Sporočilo o novi nalogi je bilo 3. januarja že objavljeno na spletni strani madžarskega ministrstva za obrambo. Madžarski piloti bodo vzletali iz domače baze, tako da se bo letos njihovo območje odgovornosti samo razširilo nad sosedo Slovenijo, medtem ko jih v letu 2015 čaka bolj kompleksna naloga, ko se bodo s kontingentom štirih gripnov in podpornim osebjem preselili v Litvo, kjer bodo za nekaj mesecev opravljali podobno nalogo na baltskem nebu. O varovanju zračnega prostora nad Litvo, Latvijo in Estonijo ste lahko večkrat brali tudi na straneh revije Obramba, nazadnje v septembrski številki.

Za zaščito slovenskega zračnega prostora že vse od leta 2007 skrbijo Natova (italijanska) prestezniška letala F-16 in eurofighter, ki so v nenehni pripravljenosti na letališčih Cervia in Grosseto v Italiji. Zanimivo je tudi, da se je pred časom (2010) omenjalo, ko je Hrvaška Sloveniji ponujala usluge svojih letalskih sil (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana), da Slovenija za varovanje zračnega prostora letno nameni 40 milijonov evrov (55 miljonov USD). Vendar pa je bila ta številka s strani hrvaških medijev močno pretirana, še posebej napram 4-im milijonom, kolikor plačajo Latvija, Litva in ​​Estonija za 4 lovce in nad 50 članov podpore. Po nam znanih podatkih pa Slovenija Italiji ne plača ničesar oz. se storitev kompenzira na drugih področjih. Podobo sedaj Hrvaška ponuja zaščito zračnega prostora tudi drugim državam bivše Jugoslavije, več o tem pa si preberite v zapisu Črnogorski zračni prostor bodo varovali hrvaški lovci.

Pripravil: Jure Mikelj, A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Odziv Madžarskih lovcev gripen na grožnjo

Povezani članki