V Ukrajini strmoglavilo jurišno letalo Suhoj Su-25, pilot umrl

by Urednik

23-LETNI UKRAJINSKI VOJAŠKI PILOT NAJ BI SE ZALETEL V ELEKTRIČNI VOD

Med trenažnim poletom je okoli 10.00 ure po lokalnem času v ukrajinski regiji Zaporožje strmoglavilo bojno letalo Suhoj Su-25, pilot Ukrajinskih letalskih sil nesreče ni preživel, je 11. novembra 2015 sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Pilot jurišnega letala Su-25 frogfoot je zaključeval načrtovan polet, ko je strmoglavil približno 40 kilometrov severno od mesta Zaporožje. »3-letni ukrajinski pilot je v nesreči umrl, pri tem pa ni bil poškodovan noben od lokalnih prebivalcev.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo ni navedlo vzroka za nesrečo letalnika Suhoj Su-25. Interfaxov dopisnik pa poroča, da je letalo strmoglavilo na polju ob avtocesti v bližini vasi Ternovka v okrožju Volnyanka, potem ko se je zaletel v električni vod.

Ukrajinske letalske sile imajo letečih le še (največ) 14 jurišnikov Suhoj Su-25, zasnovanih za tesno zračno podporo kopenskim silam, od tega je 8 nadgrajenih v različico Su-25M1 in vsaj en v različico Su-25UBM1. Skupaj je Ukrajinska vojska ob razpadu Sovjetske zveze sicer dobila (podedovala) 92 jurišnikov Su-25 (tudi v trenažni različici UB in palubni trenažni različici UTG).

V rezervo so Ukrajinci že pred letom 2000 dali 30 letalnikov (v 4070. bazo), od teh so 4 prodali Makedoniji v letu 2001 (za spopade z albanskimi skrajneži), ta naj bi dva vrnila, dva pa prodala naprej Gruziji. Ukrajinske letalske sile so imela v stalni sestavi okoli 60 jurišnikov Su-25, vendar jih je začetek ukrajinske krize spomladi 2014  v letečem stanju dočakalo le dobrih dvajset. V spopadih s proruskimi separatisti na vzhodu države so izgubili okoli 8 letal (5 sestreljenih, 2 uničena, 1 strmoglavil).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

VIDEO: ”Letalske sile” pro-ruskih separatistov iz Luganska

Pro-ruski separatisti iz Luganska so pred dnevi objavili videoposnetek ”Letalski sil Luganska”, na katerem so prikazali obnovljeni vojaški letali Suhoj Su-25 frogfoot in Aero L-29 delfin.

Vzroki za visoke izgube Ukrajinskih letalskih sil

Pomanjkanje izkušenj in urjenja pa tudi slaba taktika ter obveščevalna dejavnost, ki se je niso posluževali, so poglavitni razlogi za sorazmerno precej velike izgube Ukrajinskih letalskih sil v spopadih v vzhodni Ukrajini.

ANALIZA: Zakaj padajo suhoji v Ukrajini?!

V čem je vzrok relativno velikih izgub ukrajinskega letalstva, predvsem jurišnih Su-25 frogfoot in pa helikopterjev, pa ne nazadnje tudi lovcev MiG-29, v kratki analizi podaja naš sodelavec Igor Božinovski.

Bodo Rusi obudili proizvodnjo letal Suhoj Su-25?

Ruski letalski proizvajalec Ulan-Ude (UUAP) lahko ponovno začne s proizvodnjo Suhoj Su-25, je dejal generalni direktor podjetja Leonid Belykh.

Povezani članki