“Ameriški tomahawki so že zastarela tehnika!”

by Urednik

UPOKOJENI SRBSKI POLKOVNIK O AMERIŠKIH MANEVRIRNIH RAKETAH

Ameriške rakete BGM-109 tomahawk so zastarelo orožje, je v odmevih na ameriški napad sirske letalske baze navedel srbski geopolitik in polkovnik v pokoju Gorran Jevtović za ruski spletni portal Sputnik.

Samo 23 tomahawkov od skupaj 59 izstreljenih iz ameriškega rušilca v Sredozemlju, naj bi po navedbi predstavnika za tisk ruskega obrambnega ministrstva, generalmajorja Igorja Konašenkova, dosegle Sirijo. Razlika v številu lansiranih raket in tistih, ki so dosegle cilje v Siriji, je nekje “izginila”, trdi srbski geopolitik in upokojeni polkovnik Goran Jevtović.

Tomahawk je kot manevrirna raketa že “presežena” tehnika. Kot pravi srbski geopolitik Jevtović, naj bi jih leta 1999 nad Srbijo sestrelili vsaj sto. Problem tomahawka je njegov let v zaključnem delu, ko ga je lahko sestreliti celo s konvencionalnimi orožji, še veliko lažje pa seveda z raketnimi protiletalskimi sredstvi. Kot meni Jevtović, je bila ta razlika v številu izstreljenih tomahawkov sestreljena, ker pa ni podatkov, se o tem seveda lahko samo ugiba.

“Ta agresivni udar, ki ga Američani definirajo kot maščevanje, je hudo kršenje mednarodnega prava. To je rokavica, vržena Rusiji, zdaj pa se čaka na ruske poteze na terenu,” sklene svoje razmišljanje Jevtović.

Pripravil: B. Knific, foto: Raytheon

Povezani članki