Bo program lovca F-35 preživel?

by Urednik

AMERIŠKA MORNARICA ZAHTEVA PREKINITEV PROIZVODNJE LOVCA F-35

Cena osnovnega modela lovca 5. generacije F-35A se je povzdignila na 157 milijonov USD, še vedno pa se pojavljajo številne napake in težave.

Američani se vse bolj sprašujejo o smiselnosti nadaljnjega razvoja spornega programa “nevidnega” lovca F -35, ki je prejšnji teden doživel še en udarec. Ameriška mornarica je namreč že zahtevala zaustavitev proizvodnje F- 35C, predvsem zaradi številnih težav in visokih stroškov.

Ameriške letalske sile (USAF) pa tarnajo, ker imajo še vedno prepoved letanja z lovci F – 35A v času nevihte s strelami. Na letala F-35A so dodatno namestili tudi dodatne luči, ki jih morajo piloti imeti prižgane med letenjem ponoči in v slabih vremenskih razmerah. Elektronski sistemi lovcev F-35A, ki pripadajo 5. Generaciji bojnih letal, namreč zaenkrat ne omogočajo vidnega kontakta (“fighter blue”) med pilotoma dveh letal ponoči in v slabih vremenskih razmerah.

Kritike programa lovca F-35 JSF (Joint Strike Fighter) so predvsem na račun visokih stroškov in tehničnih težav pri razvoju in testiranjih. Prejšnji mesec je poročilo Pentagona pokazalo na več napak v razvoju, ki so jih našli na dveh testnih letalih. Popravki zahtevajo tako preoblikovanje delov kot zamenjave sistemov, kar bo prineslo dodatne zaostanke in še višjo ceno.

Ameriška lovca F-35

Za program lovca F -35 so od začetka razvoja leta 1996 porabili že približno 400 milijard dolarjev. Ocena 55-letnega stroška življenjskega cikla za celotno flote F -35 razponu od 1.000 do 1.500 milijard USD, zaradi česar že sedaj velja za najdražji oborožitveni program v zgodovini.

Za 19 lovcev F-35 za Ameriške letalske sile, različica F-35A je najcenejša, bo Pentagon v fiskalnem letu 2014 odštel 2,989 milijarde USD. To pomeni 157,3 milijona USD za vsako letalo, kar pa je le prvi del celotnih stroškov življenjskega cikla. V programu lovca F-35 so porabili že milijone dolarjev za raziskave, razvoj in testiranje. Največji del proračuna življenjskega cikla sredstev pa bo porabljenih za vzdrževanje in obratovanje letala.

Ameriški kritiki tako za primerjavo navajajo, da dejanski stroški lastnika avtomobila v vrednosti 20.000 USD (nov) ob 10 letni uporabi znašajo povprečno 62.000 USD, če se upošteva fiksne stroške, gorivo in vzdrževanje.

Ravno zaradi tako velikih stroškov v Pentagonu že predlagajo zmanjšanje števila letalnikov, ki jih nameravajo kupiti. To pa bi seveda povečalo tudi ceno vsakega letala (na račun stroškov razvoja), kar bi lahko povzročilo tudi dokončno prekinitev programa, opozarja ameriška revija Economist.

Na preudarnost odločitev poudarja tudi Gordon England, nekdanji namestnik obrambnega sekretarja v času predsedovanja Baracka Obame in Georga W. Bushu. Ob tem dodaja, da bi se vodilni v programu F-35 lahko naučili nekaj lekcij iz razvoja lovca F-16. Oba programa sta imela podobne cilje in doživela veliko težav v zgodnjem razvoju. Vendar England pripisuje velik uspeha programa F -16 predvsem v visoki proizvodnji, ki je močna znižala stroške razvoja in testiranj. Ob tem tudi poudarja, da so program lovca F -35 umetno omejili na nizko stopnjo proizvodnje že v začetku, medtem ko so pri lovcu F -16 že vnaprej načrtovali množično proizvodnjo.

Pripravil: A. Knific, foto: Army Photos

Povezani članki