Bolgarija bo zamenjala vsa ruska bojna letala

by Urednik

BOLGARIJA SE ŽELI ODDALJITI OD RUSIJE

Bolgarija namerava v prihodnjih mesecih prizemljiti in upokojiti vsa svoja bojna letala ruskega porekla ter s tem ponovno potrditi svojo neodvisnost od Moskve, je dejal bolgarski obrambni minister Velizar Shalamanov, s to izjavo pa sledil govoru bolgarskega predsednika Rosena Plevnelieva, ki je Rusijo označil kot “nacionalistično, agresivno države.”

Načrt Bolgarske vojske, da upokoji vsa vojaška bojna letala narejena v Rusiji, je po besedah Shalamanova del vojaškega programa razvoja Bolgarije do leta 2020 in za naprej. To naj bi pomenilo nadaljnji korak pri vključevanju države nekdanjega sovjetskega bloka v zahodno obrambno zavezništvo NATO pakt, katerega članica je Bolgarija od marca leta 2004 (tako kot Slovenija).

Bolgarska vojska bo parlamentu v šestih mesecih predstavila seznam novih bojnih letal za zamenjavo 15-ih lovcev MiG-29, 15-ih lovcev MiG-21 (po nekaterih podatkih le 6 operativnih) in 14-ih jurišnikov SU-25 iz flote Bolgarskih letalskih sil.

Bolgarski načrt okrepitve neodvisnosti Bolgarije od Rusije z nakupom novih (verjetno zahodnih/ameriških) letal pa je že sprožil proteste znotraj Bolgarskih letalskih sil, saj piloti in letalski tehniki pričakujejo, da bo zaradi novih letal odpuščeno okoli 300 vojakov.

Bolgarske oblasti so v zadnjih letih, še posebno pa od začetka ukrajinske krize protirusko usmerjene. Tako je bolgarski predsednik Rosen Plevneliev za nemški časopis  Frankfurter Allgemeine nedavno izjavil: “Rusija se mora naučiti imeti partnerje, ne podložnike in predmete. Vsi si želimo za partnerja državo, ki je dala Čajkovskega, Tolstoja in Dostojevskega. Toda dejstva kažejo, da se danes ukvarjamo z drugo Rusijo – z nacionalisti, agresivno državo pod predsednikom, ki ne pojmujejo Evrope kot partnerja, ampak kot nasprotnika.”

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Bolgarske letalske sile

Povezani članki