FOTO: Pripadniki ISIS uničili sirski tank T-90

by Urednik

SIRSKA VOJSKA IZGUBILA NAJNOVEJŠI TANK T-90

Borci Islamske države so med boji v bližini Abu Kamala na vzhodu Sirije uničili tank T-90 Sirske vojske in ubili več kot deset vojakov, poročajo na svojih družabnih omrežjih.

Na družbabnih omrežjih skupine ISIS (Daesh) so prikazani posnetki uničenega tanka T-90, prav tako pa tudi (ubite) posadke. Sirske oborožene sile zaenkrat še niso potrdile izgube tanka.

Sirska vojska ima v svoji oborožitvi nekaj deset tankov T-90, ki so jih v spopadih prvič opazili med ofenzivo na jugu Aleppa konec novembra 2015. Rusija je sicer Siriji dobavila tanke T-90 že leta 1992, nekaj modelov T-90A pa enoti Tiger konec leta 2015.

T-90 je ruski tank tretje generacije, ki temelji na preizkušen konstrukciji tanka T-72 (kakršne ima v oborožitvi tudi Slovenska vojska v jugoslovanski različici M-84). Gre za enega najbolje prodajanih tankov na svetu z dobro zaščito in veliko ognjeno močjo. T-90 je opremljen z gladkocevnim topom 2A46M kalibra 125 mm, ki lahko izstreljuje tako kumulativne granate kot protioklepne rakete.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki