Iran dal Rusiji kopijo ameriškega UAV-ja scan eagle

by Urednik

IRAN PREDAL KOPIJO BREZPILOTNEGA LETALA SCAN EAGLE KOT DOKAZ TEHNIČNEGA ZNANJA

Iran je Rusiji ob robu zasedanja v Teheranu 21. oktobra 2013 predal kopijo ameriškega brezpilotnega letalnika (UAV) scan eagle, ki so ga strmoglavili decembra 2012, poroča The Guardian. Poveljnik iranske zračne obrambe Farzadu Esmayeeli je brezpilotno letalo podaril ruskemu poveljniku zračnih sil Viktorju Bondarevu.

Že takoj po pridobitvi ameriškega vohunskega brezpilotnega letala eagle scan decembra 2012 so Iranci napovedali, da bodo s procesom obratnega inženirstva množično začeli izdelovati kopije tega UAV-ja. Ameriške oblasti so izgubo brezpilotnega letalnika eagle scan takoj zanikale, zato so sedaj Iranci Rusom predali kopijo kot dokaz – da so prestregli ameriško brezpilotno letalo in da imajo sposobnosti za množično proizvodnjo. O tem so iranski medii sporočali že spomladi 2013 (sliki spodaj). Že pred dnevi smo v spodnji novici poročali o tem, da je Iran napovedal tudi izgradnjo kopije ameriškega sofisticirananega vohunskega brezpilotnega letala Locheed RQ-170 sentinel, ki ga je uspelo Iranu zajeti v decembru leta 2011.

Včerajšnja iranska predaja kopije ameriškega brezpilotnega letala scan eagle Bondarevu
Esmayeeli je po srečanju z Bondarevom dejal, da so brezpilotna letala Revolucionarne garde islamske republike simbol tehničnih zmogljivosti Irana in da so brezpilotno letalo predali kot darilo ruskemu vojnemu letalstvu in ruskemu narodu.

Od leta 2011 so po mnenju vojaških analitikov Iranci naredili ogromen napredek pri tehnologiji brezpilotnih letal, predvsem na osnovi ameriških in izraelskih, ki sojih zajeli. Vodja Hezbolaha, Hassan Nasrallah, je lani oktobra dejal, da je bilo brezpilotno letalo, ki so jim ga sestrelili Izraelci, sestavljeno v Libanonu, zasnovano pa v Iranu. Vsekakor je to lahko dokaz velikega tehnološkega napredka Irana na tem področju.

Sicer ni znano o če sta se Esmayeeli in Bondarev pogovarjala na zasedanju, vendar je moč ugibati, da je pogovor nanesel tudi na raketne sisteme zračne obrambe S-300, ki jih je Teheran naročil leta 2007.
Rusija sistemov S-300 Iranu ni prodala in v letu 2010 zaradi mednarodnih sankcij proti islamski republiki preklicala pogodbo. V odgovor je Iran vložil tožbo proti Rusiji na Mednarodnem sodišču, kjer je sodbo dobil. Kot smo že poročali, prihajajo tako iz ene kot druge strani različne ponudbe, ki pa jih zaenkrat še nobena od strani ni sprejela.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki