ISIS objavil navodila, kako sestreliti helikopter AH-64 apache

by Urednik

ODGOVOR ISLAMSKE DRŽAVE NA AMERIŠKO UPORABO JURIŠNIH HELIKOPTERJEV V SPOPADIH V IRAKU

Le nekaj dni po tem, ko so ZDA v Iraku začele uporabljati jurišne helikopterje AH-64 apache v boju proti sunitski militantni organizaciji Islamska država, se je ISIS odzvala s pripravo navodil za sestrelil tega helikopterja. Priročnik, ki je zaokrožil po socialnih medijih, podrobno pojasnjuje uporabo prenosnih raketnih sistemov zemlja-zrak, kot so ruske SA-16 in SA-18 ter ameriške FIM-92 stinger, v napadih na helikopter.

Priročnik naj bi služil predvsem kot pomoč pri napadih na ameriške jurišne helikopterje AH-64 apache, ki so jih Američani minuli konec tedna začeli uporabljati pri napadih na pripadnike ISIS-a. V njem so podrobno zapisani potrebni koraki pri napadu na tak helikopter, od tega kje mora strelec čakati na helikopter, kako meriti, kje so šibke točke letalnika, do tega kolikšna je lahko največja oddaljenost.

V priročniku, ki ga je objavil podpornik ISIS-a po imenu Nasser Al-Sharia, je navodilo, da je potrebno na helikopter streljati iz zasede na razdalji največ 1500 metrov ali malo manj kot en kilometer, medtem ko je helikopter v jasno vidnem polju strelca. Nato pravi, da naj bi ostrostrelec ustrelil posadko med poskusom pobega iz letalnika.

Iračani v vrstah ISIS-a vsekakor najbolje vedo, kako sestreliti jurišni helikopter AH-64 apache. V času ameriškega napada na Irak od leta 2003 so namreč sestrelili več kot 10 helikopterjev tega tipa, 12 naj bi jih sestrelili v zraku, 4 pa na tleh.

Prenosne raketni sistemi FIM-92 stinger so se za učinkovite izkazale že v času sovjetske invazije na Afganistan leta 1980, ko so ZDA z njimi opremile mudžahadinske vojake, ki so nato usešno sestreljevali sovjetske helikopterje. Proti ruskim letalnikom so jih uporabljali tudi v času prve in druge čečenske vojne, ki sta potekali v letih 1994-1996 in 1999 -2009.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Priročnik ISIS-a za sestrelitev helikopterja AH-64 apache

SORODNE NOVICE:

ZDA so v boju proti ISIS-u prvič uporabile helikopterje AH-64 apache

Minuli vikend je Ameriška vojska prvič v boj proti pripadnikom Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS) poslala jurišne helikopterje AH-64 apache.

V Tajvanu strmoglavil helikopter AH-64 apache

V Tajvanju je med zasilnim pristankom na strehi ene izmed stavb strmoglavil bojni helikopter AH-64E apache guardian Tajvanskih letalskih sil.

Povezani članki