Azerbajdžan bi kupil še 100 tankov T-90 in BMP-3 krizantema-S

by Urednik

AZERBAJDŽANSKA VOJSKA SE KREPI, ARMENIJA ZASKRBLJENA

Azerbajdžan bi rad kupil dodatnih 100 ruskih glavnih bojnih tankov T-90, potem ko so prejeli že prejeli okoli 100 tankov T-90, oklepnike BMP-3 (imajo jih 104), kolesnike BTR-80 (imajo jih več kot 100) in drugo vojaško opremo v vrednosti  1 milijarde dolarjev, je sporočil  ruska agencija Rosoboronexport.

Konstantin Biryulin,namestnik vodje zvezne službe za vojaško-tehnično sodelovanje, je medijem povedal, da so ruska obrambna podjetja zaključila dobave oborožitvenih sistemov, vključno z okoli 100 tanki T-90 tanki, ki so se začela lani. Rusija je tanke dobavila na podlagi pogodbe sklenjene v letu 2011, že takrat pa naj bi bila v pogodbi zapisana možnost dodatnega nakupa še enkrat tolikšne količine.

Dobava ruskega orožja Azerbajdžanu je povzročila razburjenje v Armeniji, potem ko je bila razkrita pred letom dni s strani moskovskega časopisa. Ogorčenje se je še okrepilo po tem, ko je azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev lani v avgustu dejal, da je skupni obseg javnih naročil za obrambo z Rusijo “vredno 4 milijarde dolarjev.”

“Rusija je pripravljena prodati Azerbajdžanu dodatne oborožitvene sisteme,” je še “prilil olje na ogenj” Valery Gerasimov, vodja Generalštaba Ruske vojske, med obiskom v Bakuju v začetku aprila 2014. Konec aprila je nato pomočnik azerbajdžanskega ministra za obrambno izrazil upanje, da bo Moskva obdržala svoj ​​status dobavitelja številka ena pri Azerbajdžanski vojski.

Oklepno vozilo BMP-3 s protitankovskim sistemom krizantema-S

Azerbajdžanski vojska je prejela ruske tanke, oklepna vozila, artilerijske sisteme, helikopterje in druge oborožitvene sisteme, v začetku maja pa so se pojavili namigi, da se Azerbajdžan z Rusijo dogovarja za nakup protitankovskega raketnega sistema 9P157-2 krizantema-S z dvema raketama 9M123. Raketni sistem krizantema-S so Rusi na letošnji paradi ob dnevu zmage prvič pokazali nameščen na gosenično oklepno vozilo BMP-3. Namenjen pa je uničenju tankov vseh vrst, majhnih ladij, vozil na zračni blazini in tudi sestrelitvi letalnikov med nizkim preletom.

Zemljevid: Gorski Karabah v Azerbajdžanu

Ruski oborožitveni sistemi naj bi Bakuju pomagali ponovno pridobiti nadzor nad okrožji Gorskega Karabaha, spornimi ozemlji, ki si jih lastita tako Armenija kot Azerbajdžan.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Azerbajdžanska vojska

Povezani članki