Južnokorejske samovozne havbice K9 thunder za Poljsko vojsko

by Urednik

PODVOZJA HAVBIC K-9 THUNDER ŽE NA POTI NA POLJSKO

Hanhwa Techwin je začela s kompletiranjem prve pošiljke šasij za 120 samovoznih havbic K9 thunder kalibra 155mm (na Poljskem AHS krab), ki jih bodo nadgradili na Poljskem za potrebe Poljske vojske, poroča južnokorejski spletni portal Edaly.

Južnokorejsko podjetje bo izvozilo šasije in ustrezne dele ter sklope skladno s pogodbo iz decembra 2014 med poljskim obrambnim pogodbenikom Huta Staloa Wola (HSW) in tedanjim Samsung Techwinom (potem preimenovanega v Hanhea Group in od julija 2015 Hanhwa Techwin). Pogodba je vredna približno 310 milijonov USD.

Južnokorejska Obrambna agencija za tehnologijo in kakovost (raziskovalni center iz Seula) v državni lasti, je dala zagotovilo za ustrezno kakovost podvozij, pogonskega in hodnega dela za samovozne havbice K9 thunder kalibra 155mm.

Pošiljka havbic K9 vzbuja zanimanje na evropskem trgu, kjer Južnokorejci stežka pridobijo kupce za svoje obrambne – orožarske proizvode. Kot pravijo predstavniki Hanhwa Techina vidijo v poslu s Poljaki tudi možnost prodora in širitve obrambnih poslov na področje severnoevropskega in vzhodnoevropskega obrambnega trga. Ob tem seveda računajo na širitev poslov na njihovem tradicionalnem azijskem in tudi na bližnjevzhodnem trgu.

Na nedavnem oborožitvenem sejmu Eurosatory naj bi po besedah predstavnika Hanhwa Techwin vsaj sedem držav iz Evrope, Azije in Afrike pokazalo precejšnje zanimanje za havbice K9 thunder. V teh dneh naj bi tako zaključevali pogovore, ki naj bi vodili do podpisa pogodbe za nabavo 100 samovoznih havbic K-9 z eno od azijskih držav.

Havbico K9 thunder so razvili leta 1998 za zamenjavo starejših K55, predstavlja pa eno od poglavitnih artilerijskih orožij Južnokorejske vojske. Samovozna havbica na cesti doseže hitrost do 67 km/h, njen 15 m top kalibra 155mm pa ima največji domet 40 km. Izstreli do 3 granate na minute. Bojno so jo prvikrat uporabili leta 2010, ko so z njo obstreljevali otok Yeonpyeong v bližini razmejitvene črte s Severno Korejo v Zahodnem morju.

Leta 2011 je 350 samovoznih havbic K9 thunder kupila Turčija na osnovi tehnološkega transferja, ki prodajalcu nalaga zagotavljanje delov in tehnologije. Ocenjena vrednost posla je bila približno milijardo dolarjev.

Samsung Techwinom oz. Hanhwa Techwin bo za potrebe Južnokorejske vojske skupno izdelal okoli 1.300 samovoznih havbic K9 thunder (več kot 850 že dobavljenih), Turki bodo skupaj licenčno izdelali okoli 350 havbic T-155 firtina za Turško vojsko (277 že dobavljenih) in 36 za Azerbajdžansko (že dobavljeno), podjetje L&T pa je za Indijsko vojsko izdelalo 100 havbic K9.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki