Poljaki dobivajo nove večnamenske in bojne helikopterje

by Urednik

Poljaki dobivajo nove večnamenske in bojne helikopterje

Poljska se je zaradi razmer v svetu, predvsem ukrajinske krize, odločila pospešiti modernizacijo Poljske vojske – predvsem nakup novih večnamenskih in bojnih helikopterjev.

Povečevanje nevarnosti konfliktov ali njihovo širjenje vedno pomenijo »zlate čase« za oborožitveno industrijo, načrtovalce oborožitvenih sistemov in njihove proizvajalce. Tako je tudi na Poljskem, kjer so ukrajinsko krizo izkoristili in napovedali dvig obrambnih izdatkov nad 2 % BDP. Tako je dobil pospešek tudi program Tehnične posodobitve poljskega obrambnega ministrstva 2013 – 2022 – novi bojni helikopter.  Kot poročajo v poljskem obrambnem ministrstvu, so v fazi pridobivanja ponudb za helikopter s katerim bi nadomestili stare ruske (sovjetske) jurišne helikopterje Mi-24, ponudnikov – tujih in domačih – pa je 10. Čeprav zmagovalec še ni objavljen, bodo kot kaže v zadnjem, ožjem krogu za zmagovalca natečaja Boeingova zadnja verzija bojnega helikopterja  AH-64E apache, Airbus Helicopterjev (Eurocopter) EC665 tiger in turški Aerospace Industries T129 (licenčni Agustin A-129 mangusta). Na natečaj se je sicer prijavil tudi Ruski helikopter z modelom Mi-35 (sodobna izvedenka Mi-24), da bi obdržali Poljsko kot uporabnico svojih helikopterjev, hkrati pa bi bila ta izbira za Poljsko cenejša od ostalih. Program novega poljskega bojnega helikopterja kruk (krokar) načrtuje vsaj 32 sodobnih helikopterjev s katerimi želijo zamenjati floto sovjetskih bojnih helikopterjev Mil Mi-24D/W hind. Odločitev pričakujejo naslednje leto,tri leta prej, kot so sprva načrtovali.

Je pa to »dodatek« k drugemu poljskemu vojaškemu helikopterskemu programu, ki naj bi bil sklenjen konec letošnjega leta, gre pa za 70 srednjih večnamenskih helikopterjev. Program so ovrednotili na 2,8 milijarde dolarjev (2,1 milijardo evrov), dobave naj bi se začele v letu 2016 in sklenile v letu 2022. Po mnenju poljskega obrambnega minuistra Tomazsa Siemoniaka bodo imeli prednost v natečaju proizvajalci, ki tudi sicer sodelujejo s poljsko obrambno in letalsko industrijo: Sikorsky, AgustaWestland in Airbus Helicopter. Ameriški Sikorsky tako v poljskem PZL (Polskie Zakłady Lotnicze) iz Mieleca (mesto v jugovzhodnem delu Poljske) proizvaja helikopterje S-70. AgustaWestland ponuja proizvodnjo svojega modela AW149 v PZL Swidnik (največji helikopterski proizvajalec na Poljskem, izdelujejo poljski helikopter W-3 sokol). Airbus Helicopter ima pogodbo z Vojaško letalsko tovarno v Łódź za proizvodnjo helikopterjev EC725 caracal.

Verjetno bodo sklenili podobno »družinsko pogodbo«  tudi z zmagovalcem natečaja za bojni helikopter kruk za poljsko vojsko.

Poljska vojska je s svojimi helikopterji (sovjetske in domače izdelave) igrala vidno vlogo tudi na vojaških misijah v Afganistanu in Iraku, kar so zabeležili tudi v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Poljski helikopterji v akciji v Iraku

Povezani članki