Ruska vojska želi kupiti do 100 “arktičnih terminatorjev” Mi-8 AMTSh-VA

by Urednik

TESTIRANJE NOVEGA HELIKOPTERJA RAZVITEGA ZA EKSTREMNE RAZMERE ŽE V LETU 2015

Rusko obrambo ministrstvo želi kupiti do 100 helikopterjev Mi-8 AMTSh-VA terminator, ki so posebej razviti za delovanje v skladu z nedavno oblikovanim arktičnim poveljstvom, je dejal namestnik obrambnega ministra Yury Borisov.

Velikost naročila bo odvisna od tega, kako dobro se bo odrezalo pet preskusnih helikopterjev Mi-8 terminator na testiranjih. “Danes imamo prvi helikopter [v delavnici] … bomo videli, kako se z njim ravna,” je dejal Borisov. Testi letenja z “arktičnimi terminatorji” se bodo začeli še letos, je sporočila Ruska vojska.

Oklepni bojno-transportni helikopter Mi-8 AMTSh-VA terminator je le eden od številnih specializiranih vozil oz. letalnikov na katere polagajo upe v Ruski vojski za oborožitev svojih sil na Arktiki, kjer Rusija od lanskega leta krepi svojo vojaško prisotnost.

Ekstremni pogoji na Arktiki zahtevajo helikopter, ki lahko deluje tudi pri temperaturah do -50 stopinj Celzija, ob močnih vetrovih in ​​drugih ekstremnih vremenskih pogojih.

Helikopter Mi-8AMTSh-VA terminator

V sklopu krepitve arktične skupine oboroženih sil so v Rusiji zasnovali namenski bojno-transportni helikopter Mi-8AMTSh-VA, kjer oznake pomenijo »transportno-jurišni za Arktiko«. Pri konstruiranju so upoštevali specifičnosti, ki jih narekuje uporaba helikopterjev v ekstremno nizkih temperaturah in omejeni vidljivosti – celo v času polarne noči. Helikopter z vzdevkom arktični terminator je namenjen bojnim in reševalnim nalogam v zahtevnih klimatskih pogojih. Razvoj bojne arktične skupine ruskih oboroženih sil je povezan z zaostrovanjem vprašanja pripadnosti zaledenelega območja, bogatega z nafto in plinom, zanj pa se zanima cela vrsta držav, vključno z ZDA in Rusijo.

Arktični model Mi-8 je izdelan na osnovi terminatorja, kot so izvedenci leta 1999 na svetovni letalski razstavi v britanskem Farnboroughu poimenovali helikopter Mi-8AMTSh. Helikopter ima balistično zaščito, nanj pa obesijo orožje (ima šest nosilcev), zadnjo polsfero pa pokriva mitraljez kalašnikov na daljinsko upravljanje. Model AMTSh se od prejšnjih Mi-8/17 razlikuje prav po oborožitvi. Oborožen je namreč z vodljivimi protioklepnimi raketami ataka ali šturm ter vodljivo raketo zrak-zrak igla. Prav tako je novi model dobil izpopolnjeno elektronsko opremo, ki mu omogoča navigacijo tudi v primerih, ko izgubi stik z navigacijskimi sateliti. Kot so poudarili na slovesnosti ob predaji tega helikopterja, je povsem prilagojen nalogam v najbolj ekstremnih meteoroloških razmerah arktičnega območja in skrajnega severa.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki