Švedski lov na “Rdeči oktober” se nadaljuje

by Urednik

VOJSKA ŠE VEDNO IŠČE TUJO PODMORNICO V ŠVEDSKIH TERITORIALNIH VODAH

Švedska vojska še naprej mrzlično išče tuje neznano plovilo oz. podmornico, ki jo je od petka 17. oktobra 2014 v stockholmskem arhipelagu opazilo že več civilistov. Admiral Švedske vojske Anders Grenstad je včeraj dejal, da so v zadnjih dneh od prebivalcev dobili vrsto informacij o domnevni tuji podmornici, ki krši ozemeljsko celovitost v švedskih vodah.

Grenstad je potrdil, da so dobili informacije še od dveh civilistov (skupaj petih) o verodostojnih in interesantnih opažanjih o podvodnem plovilu, ki o ga prvič opazili v bližini otoka Skarpö približno 50 kilometrov vzhodno od švedske prestolnice Stockholm.

Grenstad je že pred tem poudaril, da operacija “iskanje podmornice” ni namenjena “spopadu z nasprotnikom”, temveč zbiranju obveščevalnih podatkov. Operacijo iskanja podmornice v stockholmskem arhipelagu, v kateri sodeluje več kot 200 vojakov, vojaške ladje Švedske mornarice, helikopterji in letala, nameravajo nadaljevati tako dolgo, kot bo potrebno. Poveljstvo Švedske vojske zaenkrat ne načrtuje okrepitve iskanja.

V zvezi z neznano podmornico, ki so jo opazili na Švedskem, pa so se oglasili tudi v Pentagonu. Ameriški admiral John Kirby je dejal, da Švedska mornarica še ni zaprosila ZDA pri iskanju tuje podmornice. Mediji so sprva poročali, da bi lahko bila neznana podmornica last Ruske oz. Nizozemske mornarice, kar pa sta obe državi zanikali.

Pripravil: A. Knific, foto: Swedish Armed Forces

SORODNE NOVICE:

VIDEO: Napovednik filma Lov na Rdeči oktober

V filmu Lov na Rdeči oktober (The Hunt for Red October) najboljši podmorniški kapitan v Sovjetski zvezi leta 1984 ne upošteva povelj in z najnovejšo jedrsko podmornico pluje proti ZDA, kar lahko sproži vojno med velesilama.

So na Švedskem opazili rusko ali nizozemsko podmornico?

Švedska vojska že vse od petka 17. oktobra 2014 v vodah v bližini glavnega mesta Stockholm išče tujo podmornico, katere prisotnost so opazili civilisti in jo tudi fotografirali.

Povezani članki