ZDA bodo na Bližnji vzhod napotile 12 ˝letečih tankov˝ A-10

by Urednik

ZDA bodo na Bližnji vzhod napotile 12 letečih tankov A-10

Pentagon bo na Bližnji vzhod v začetku oktobra 2014 napotil 12 jurišnih letal Fairchild Republic A-10 thunderbolt II iz eskadrilje Blacksnakes (črne kače), skupaj s 300 članskim osebjem.

Šestmesečna napotitev dela  122. lovskega polka (122 FW) na Bližnji vzhod pa naj ne bila namenjena posebej za boj s silami Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS), kot je dejal ameriški predsednik Obama, a ob tem dodal, da bi ta jurišna letala lahko zagotavljala podporo kopenski vojski v spopadih z ISIS-om.

Poveljnik 122. polka Ameriških letalskih sil  Patrick R. Renwick je ob tem dejal, da ne pomni, kdaj so se morali toliko časa in tako obsežno pripravljati za kakšno misijo. Za to misijo naj bi se njihovi pripadniki pripravljali nekaj mesecev. Poudaril je tudi, da je ta napotitev “zgodovinska po svoji dolžini in velikosti v primerjavi s prejšnjimi za letalske sile Nacionalne garde, saj so prejšnje misije trajale od 30 do 90 dni.”

Zanimivo je predvsem tudi dejstvo, da so še do pred nekaj tedni v Pentagonu želeli upokojiti jurišna letala A-10 thunderbolt II, predvsem zaradi zniževanja obrambnega proračuna, kot tudi zmanjšanih potreb po teh letalih (del njihovih nalog naj bi prevzeli tudi lovci F-35). Z zaostrovanjem situacije na Bližnjem in Srednjem vzhodu ter vedno večjim možnostim za kopensko posredovanje tako tudi ˝leteči tanki˝ A-10 znova povečujejo svojo vlogo v oborožitvi ZDA.

Tovarna Boeing in Ameriške letalske sile (USAF) so sicer 15. februarja 2012 praznovale ˝ponovno rojstvo˝ letala A-10 thunderbolt II, za katerega so razvili nova montažna krila, ki mu omogočajo nadaljnje letenje vse do leta 2040. Boeing in USAF sta takrat podpisala pogodbo o nabavi 233 parov kril do leta 2018, uresničevanje pogodbe pa je neznanka.

˝Leteči tanki˝ A-10 thunderbolt II

Letalo A-10 thunderbolt I je prvič poletelo leta 1972, v uporabi letalskih sil ZDA pa so od leta 1977. Njegova cena je leta 1994 znašala skoraj 12 milijonov dolarjev.

A-10 thunderbolt II je enosedežno dvomotorno jurišno letalo, ki je namenjeno zagotavljanju tesne zračne podpore (CAS) kopenskim silam. Napadajo tanke, oklepna vozila in druge cilje na tleh, zato ga imenujejo tudi uničevalec tankov ali leteči tank. Njegova sekundarna naloga, pa je zagotavljanje zračnega nadzora in vodenje drugih letal v napad proti zemeljskim ciljem. To je prvo letalo Ameriških zračnih sil (USAF) namenjeno izključno za tesno zračno podporo (CAS) zemeljskih sil. Uradni vzdevek izvira iz imena letala Thunderbolt P-47 iz druge svetovne vojne, ki je bil še posebno učinkovit pri misijah CAS.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: ˝Leteči tanki˝ A-10 thunderbolt II v akciji

Povezani članki