Belorusija prosi Rusijo za namestitev dodatnih lovcev

by Urednik

BELORUSIJA ZARADI VOJAŠKIH VAJ ZVEZE NATO ŽELI DODATNA RUSKA LETALA

Belorusija bo zaprosila Rusijo za namestitev 15 dodatnih bojnih letal Su-27 na njenem ozemlju kot odgovor na povečano vojaško prisotnost sil zveze Nato vzdolž meja države, je sporočil beloruski  predsednik Aleksander Lukašenko.

Nekatere države pakta Nato so začele vojaško vajo na Poljskem na obmejnem območju z Belorusijo in Ukrajino kot odgovor na dogajanja na Krimu. Na Poljsko je priletelo ducat ameriških lovcev F-16, sicer nameščenih v Avianu v Italiji, dve letali za zgodnje odkrivanje in opozarjanje ter nadzor AWACS pa nadzirata zračni prostor na Poljskem in v Romuniji. Lukašenko je v beloruskem Svetu za nacionalno varnost sporočil, da gre za eskalacijo vojaštva ob njihovi meji, zato bo zaprosil Rusijo za namestitev dodatnih bojnih letal v Belorusiji.

Belorusi želijo dodatnih 12 do 15 lovcev Su-27, ki bi bili nameščeni v letalskem oporišču Baranoviči. Pri tem se sklicujejo na leta 2009 podpisan sporazum med Skupnostjo neodvisnih držav o zaščiti zračnega prostora in skupni mreži zračne obrambe. Sporazum predvideva namestitev petih letalskih enot, 10 enot zračne obrambe, tehničnih servisnih in podpornih  enot  ter ene enote za elektronsko bojevanje v ogroženi državi.

Ruski lovec Su-27 med vzletom

Rusko obrambno ministrstvo je pred nedavnim predstavilo načrt o namestitvi ruskega lovskega polka bojnih letal v Belorusiji v letu 2015. Večino zmogljivosti lovskega polka bodo namestili v bodoči ruski bazi v Lidu, mestu na severozahodu Belorusije v bližini  meje s Poljsko in Litvo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

ZDA so na Poljsko napotile ducat lovcev F-16 kot del sodelujočih sil v vojaški vaji s katero odgovarjajo krizi v sosednji Ukrajini, v Litvo pa 4 bojna letala F-15.

.

 VIDEO: Bojna letala Su-27 Ruskih letalskih sil

)

Povezani članki