Izrael želi od ZDA “nadomestilo” v orožju za iranski jedrski dogovor

by Urednik

IZRAEL ŽELI DODATNE AMERIŠKE OBOROŽITVENE SISTEME ZA ENAKOVREDNO KOSANJE Z IRANOM

Izrael se pripravlja, da poda seznam letal in orožja, ki ga želi od ZDA kot “kompenzacijski paket” za nedavni sporazum z Iranom, ki omejuje jedrske ambicije Teherana, poroča Flightglobal.

Dogovor med Iranom in ZDA, Evropo, Kitajsko in Rusijo je bil podpisana 14. Julija 2015 na Dunaju je ukinil sankcije proti Iranu (vključno s tistimi, ki preprečuje prodajo komercialnih letal) v zameno za zaustavitev programa razvoja jedrskega orožja.

Vendar pa je izraelska vlada vseskozi zavračala sklenitev sporazuma, češ da to ne bo preprečilo Teheranu, da razvija jedrske zmogljivosti.

Izrael sedaj v zameno za sklenitev sporazuma med Iranom in svetovnimi velesilami želi, da jim ZDA proda orožje, ki ga Američani do sedaj še niso izvažali na veliko. Izrael namreč želi okrepiti svoje oborožene sile, z obrazložitvijo, da bo novi sporazum prinesel iransko vojaško ekspanzijo in še povečal  napetosti v že sedaj nestabilni regiji.

Izraelske želje naj bi bile nakup (verjetno pod posebnimi pogoji) dodatne lovce Lockheed Martin F-35, leteče cisterne Boeing KC-46A, letalnike Bell Boeing V-22 osprey in dodatno strelivo.

Izrael verjetno pričakuje boljše pogoje nakupa (nižjo ceno oz. ameriško vojaško pomoč), tako za nevidne lovce F-35, kot tudi za konvertiplane V-22 osprey, katerih nakup so morali pred meseci preložiti zaradi pomanjkanja denarja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki