Novo rusko letalsko oporišče v Belorusiji od leta 2016

by Urednik

RUSI BODO OKREPILI VOJAŠKO PRISOTNOST V BELORUSIJI

Rusija bo leta 2016 začela uporabljati letalsko bazo Babruysk na vzhodu Belorusije in tja namestila lovce Suhoj Su-27, je v sredo 15. oktobra 2014 sporočil poveljnik Ruskih letalskih sil Viktor Bondarev.

V vojaški letalski bazi Babruysk, ki bo obnovljena leta 2016, bodo nameščene tako Beloruske kot Ruske letalske sile z lovci Su-27, je sporočil Bondarev med tridnevnim obiskom gradbišča na vzhodu Belorusije.

Rusija se je letos spomladi odločila, da pošlje 24 Su-27SM3 v belorusko letalsko bazo Baranovichi, potem ko je beloruski  predsednik Aleksander Lukašenko zaprosil Rusijo za namestitev 15 dodatnih bojnih letal Su-27 na njenem ozemlju kot odgovor na povečano vojaško prisotnost sil zveze Nato vzdolž meja države. Zveza Nato je namreč zaradi ukrajinsko-ruske krize okoli Krimskega polotoka (in kasneje vzhodne Ukrajine) na Poljsko in v Romunijo poslala več bojnih letal F-16 (USAF) ter letala za zgodnje odkrivanje in opozarjanje ter nadzor AWACS.

Rusko obrambno ministrstvo je takrat tudi predstavilo načrt za namestitev ruskega lovskega polka bojnih letal v bodoči ruski bazi v Lidu, mestu na severozahodu Belorusije v bližini  meje s Poljsko in Litvo v letu 2015.

Lovec Suhoj Su-27 je dvomotorno superkrmarljivo bojno letalo, ki je bilo v začetku zasnovano kot “domači” prestreznik dolgega doleta in se lahko uporablja kot večnamensko taktično lovsko letalo, kot palubni lovec in kot letalo za napade na kopenske cilje. Suhoji Su-27 (in njegovi novejši različici Su-30 in Su-35) imajo brez dvoma odlične letalne zmogljivosti in pod krili ter trupom obešeno veliko količino raznovrstnega orožja. In če kdo govori o superkrmarljivosti letala, govori o “flankerju” z velikim F. V zadnjih letih ga na tem področju, od operativnih letal, verjetno prekaša le ameriški F-22.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Suhoj Su-27 v akciji

Povezani članki