Rusi bodo razvili palubno različico “nevidnih” lovcev T-50

by Urednik

RUSI NAČRTUJEJO PALUBNEGA LOVCA T-50, NOVE RUŠILCE IN LETALONOSILKE

Ruska mornarica načrtuje uporabo novega ruskega lovca 5. generacije Suhoj T-50 na krovu ruskih letalonosilk, je dejal ruski admiral Victor Bursuc in dodal, da Rusija načrtuje tudi gradnjo nove letalonosilke, vendar šele po letu 2030.

Ruska vojska načrtuje, da bo v prihodnjih desetletjih na svoji letalonosilki Admiral Kuznetsov, uporabljala tako palubne lovce Suhoj Su-33, MiG-29K/KUB, kot tudi palubno različico “nevidnega” lovca T-50 PAK FA. Prav slednje palubno letalo namerava Ruska mornarica uporabljati tudi na novi letalonosilki.

Rusija v svojem planu do leta 2050 načrtuje sprva gradnjo novih rušilcev (po letu 2020), nato pa nove letalonosilke (po letu 2030). Glede na izkušnje prve nove letalonosilke pa se bodo ruske oblasti odločale o morebitnem dodatnem naročilu ladij. Bursuc je tudi dodal, da je v program novih vojaških ladij do leta 2050 vključena tudi gradnje amfibijsko-desantne ladje, podobne francoski nosilki helikopterjev razreda mistral. S tem je želel opozoriti, da Rusija ni odvisna od drugih držav, kot je Francija, saj ima sama zmožnosti za razvoj in gradnjo take ladje.

Usoda obeh francoskih amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral za Rusko mornarico še ni znana, Francozi pa so odločitev o (ne)prodaji preložili na november 2014. Spomnimo, da je Francija zaradi ukrajinske krize (tudi na vztrajanje ZDA) želela prekiniti pogodbo z Rusijo za ladji razreda mistral (prva naj bi bila dobavljena do konca leta 2014, druga pa v letu 2015). Vendar pa je Rusija velik del kupnine že plačala, poleg tega pa so ruska podjetja poskrbela za izgradnjo približno tretjine ladje. Tako je ta del že v lasti Rusije, zaradi česar, kot pravijo ruski pravniki, Francija ne more prodati ladij drugemu kupcu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Palubna letala Ruske mornarice

Povezani članki