Bangladeš dobil svojo prvo podmornico

by Urednik

BANGLADEŠ SE OBOROŽUJE S KITAJSKIM IN RUSKIM OROŽJEM

Bangladeš je uradno prevzel svojo sploh prvo podmornico, potem ko so se leta 2013 s Kitajsko dogovorili za nakup dveh dizelsko-električnih podmornic razreda type 035 (oz. razreda Ming) v vrednosti okoli 203 milijone dolarjev.

Bangladeška mornarica je obe kitajski podmornici razreda Ming uradno prevzela 14. novembra 2016, v domačo pomorsko bazo pa naj bi zapluli v začetku leta 2017. Gre za prvi podmornici v floti Bangladeške mornarice, ki so ju poimenovali BNS Nabajatra in BNS Joyjatra. Modernizirani kitajski jurišni podmornici type 035G sta oboroženi s torpedi yu-3 in opremljeni s francoskim sonarjem DUUX-5. Med letoma 1990 in 1999 so Kitajci zgradili 12 podmornic type 035 v različici G, pri zadnjih pa so že preizkušali tehnologijo od površinskega zraka neodvisnega pogonskega sistema (AIP).

Razlog za nakup podmornic BNS Nabajatra in BNS Joyjatra pa tiči v načrtu bangladeške vlade, da zgradijo sodobno mornarico za obrambo suverenosti svojega ozemlja in predvsem bogatih virov v Bengalskem zalivu. Bangladeš je namreč že dolga leta v pomorskih sporih s sosednjima Mjanmarom in Indijo glede lastništva ter iskanja nafte v Bengalskem zalivu.

Bangladeš je nedavno zgradil vojaško oporišče v neposredni bližini Mjanmara in tudi več vojašnic po vsej državi. Mornarica je v zadnjih letih dobila tudi več novih fregat (razreda type 053H2 in Hamilton) ter korvet (razreda type 056).

Že leta 2013 je premier Sheikh Hasina podpisal milijardo dolarjev vreden dogovor z Rusijo za nakup trenažnih letal Jak-130, helikopterjev Mi-17 in protioklepnih raket.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

SORODNE NOVICE:

Bangladeš naročil ruske oklepnike BTR-80 za uporabo na misijah UN

V regiji Yaroslavl so pred dnevi prebivalci na železniških vagonih opazili znatno število novih kolesnih oklepnih transportnih vozil BTR-80 (GAZ 5903), obarvanih v barve Združenih narodov (UN).

Bangladeš bo za 24 letal Jak-130 plačal 800 milijonov USD

Bangladeš je konec leta 2013 naročil 24 ruskih reaktivnih šolskih letal Jakovlev Jak-130 (Yak-130) v vrednosti 800 milijonov dolarjev.

Povezani članki