Bo Peking razglasil še drugo kitajsko območje zračne obrambe?

by Urednik

KITAJSKE TEŽNJE PO OTOČJIH DIAOYU, PARACEL IN SPRATLY – ZARADI NAFTE!

Peking bi lahko kmalu razglasil še drugo identifikacijsko območje zračne obrambe na območjih spornih otočij Paracel in Spratly ter tako nad celotnim Južnim kitajskim morjem. Sporna otočja Spratly si sedaj lastijo tako Kitajska kot tudi Filipini, Vietnam in Malezija, medtem ko so za otočja Paracel zainteresirane Kitajska, Vietnam in Taiwan.

Potem ko je Kitajska 23. novembra 2014 nad otočjem Diaoyu (po japonsko Senkaku)  razglasila  kitajsko območje zračne obrambe in zaostrila odnose med sosedama, ki si lastita ta teritorij, sedaj namerava podobno storiti še za otočja Spratly v jugovzhodnem delu Južnega Kitajskega morja in Paracel. Otočji ležita približno 200 morskih milj vzhodno od Vietnama in ju obkroža vseh pet držav, kakor je razvidno tudi na zemljevidu.

Novico o kitajskih načrtih za razglasitev še drugega kitajskega območja zračne obrambe je objavil japonski časopis Asahi Shimbun. Kitajska zanika, da ima takšne načrte, češ da je novica je le japonska provokacija. Vendar pa je Peking že mesece nazaj razglasil, da je Južno kitajsko morje del njihovega ozemlja in spada v njihove teritorialne vode. Takrat je tudi postavil zahtevek za otočji Spratly in Paracel.

Na razglasitev novega kitajskega teritorija je že novembra 2013 nakazal tudi predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva Yang Yujun, ki je dejal, da “bo Kitajska ustanovila še drugo identifikacijsko območje zračne obrambe v pravem trenutku, ko bodo potrebne priprave zaključene.”

Sporni otočji Paracel, Spratly in Diaoyu (Senkaku)

Seveda Kitajske otočja Diaoyu (Senkaku), Paracel in Spratly ne zanimajo le zaradi bogatih ribolovnih območjih. Nahajajo se namreč na večjih nahajališčih nafte in zemeljskega plina. Za območje otočja  Spratly se ocenjuje, da se tam nahaja do 55.100 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina in 5,4 milijarde sodčkov nafte.

Peking s svojo mornarico že nadzoruje območje Južnega kitajskega morja, ki je dovolj globoko, da je primerno tudi za podmornic. Kitajska vojska je na otoku Hainan že zgradila pomorsko bazo za svoje jedrske podmornice, gradi pa tudi radarsko postajo na otočju Paracel.

Sporni otočji Paracel in Spratly

Kitajska pomorska flota je v Južnem kitajskem morju nedavno tudi izvedla vojaške vaje, na čelu z letalonosilko Liaoning vodil. Med pomorsko vajo pa naj bi ena izmed kitajskih vojaških ladij skoraj trčila z ameriško križarko USS Cowpens, ki je sledil kitajsko bojno skupino.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki