Hrvaška letalska akrobatska skupina »Krila Oluje« z novimi člani

by Urednik

KLJUB ODHODU HRVAŠKIH PILOTOV PILATUSOV PC-9 V TUJINO, BO AKROBARSKA SKUPINA DELOVALA NAPREJ

Pred velikonočnimi prazniki so Oborožene sile Republike Hrvaške na uradni spletni strani zapisale, da so odpravljeni vsi dvomi glede nadaljnjega obstoja vojaške akrobatske letalske skupine »Krila Oluje«. O tem, da naj bi skupina delo nadaljevala kljub načrtovanemu odhodu petih članov v tujino, smo že pisali. So pa seveda eno napovedi, drugo pa dejstva, poroča hrvaški spletni portal OBRIS.

Na spletni strani Hrvaške vojske so zapisali:

»V  letalski eskadrilji 93. letalske baze HVL in ZO Oboroženih sil Republike Hrvaške v vojašnici Zemunik  sta 3. aprila 2015 pilota, stotnik Ivan Andrić in nadporočnik Darko Belančić, opravila izpitni let in  tako postala člana skupine »Krila Oluje«. Oba pilota sta pred tem opravila usposabljanje za demo pilote ter celoten ciklus letenja v akro skupini po programu usposabljanja vojaških pilotov akrobatske skupine Krila Oluje«.

Ob tem paru pilotov – novousposobljenih članov skupine, je usposabljanje in urjenje začel še drugi par pilotov, nadporočnik Goran Grgić in poročnik Denis Živaljić, ki sta že izvedla prve polete. Njihovo urjenje bo po načrtih trajalo do začetka meseca maja 2015.

Skupino vodi major Damir Barišić, član skupine v obdobju 2004 – 2012 s skupaj 84 nastopi, od tega z 49 nastopi v vlogi vodje skupine »Krila Oluje«. Hrvaška akrobatska letalska skupina bo začela z nastopi petih pilotov, postopoma pa se ji bo (v letošnje letu) pridružil še šesti član, stotnik Zvonimir Mravunac. Vodja skupine je novousposobljenima članoma skupine čestital in ob tem poudaril, da poteka usposabljanje pilotov skupine v treh fazah. V začetni se usposobijo za demo pilota, sledi usposabljanje v skupini v 30-tih poletih v katerih urijo osnovne elemente, ki jih izvajajo izključno akrobatske letalske skupine na višinah med 100 in 1000 m pri izjemno majhni oddaljenosti med letali v formaciji. Zaključna faza urjenja pomeni urjenje uradnega programa nastopov za prihajajočo sezono s poudarkom na ciljnem urjenju vsakega pilota na poziciji, ki jo bo letel v skupini.

Začetki skupine Krila Oluje segajo v leto 2005, ko se je skupine prvič predstavila javnosti na prireditvi v počastitev 10-letnice operacije „Oluja“ po kateri so prevzeli tudi ime. Sprva je skupina štela pet, od leta 2009 pa šest letal Pilatus PC-9M. Zadnji člani skupine Krila Oluje so bili: Matija Vrđuka, Nenad Hasnek, Josip Čolak, Evard Krišto, Božen Tadić in Siniša Hucika.

Letos bo skupina »Krila Oluje« letela v naslednjem razporedu: vodja major Damir Barišić, stotnik Ivan Anđić kot prvi levi spremljevalec, nadporočnik Goran Grgić kot prvi desni spremljevalec, nadporočnik Darko Belančić kot desni repni spremljevalec, medtem ko bo poročnik Denis Živaljić letel kot levi repni spremljevalec. Uradna predstavitev nove postave akro skupine in program nastopov v sezoni 2015 pričakujejo sredi letošnjega maja. Temu moštvu se bo med letom priključil še stotnik Zvonimir Mravunac kot zunanji desni spremljevalec.

Pripravil: B. Knific, vir: OBRIS, foto: MORH

SORODNE NOVICE:

Vsi piloti hrvaške skupine »Krila oluje« dali odpoved

Vseh šest pilotov hrvaške vojaške akrobatske letalske skupine »Krila oluje« (6 x Pilatus PC-9M) je dalo odpoved in se selijo v tujino, od koder so dobili ponudbo za službo.

Omanski piloti se šolajo na hrvaških pilatusih PC-9

Letalska eskadrilja 93. letalske baze Zemunik Hrvaških letalskih sil gosti vojaške pilote iz Omana, ki so v torek začeli šolanje na hrvaških Pilatusih PC-9M.

Povezani članki