Kitajska “ne zna razviti” motorja za lovca 5. generacije

by Urednik

KITAJSKA ZAPROSILA RUSIJO ZA POMOČ PRI RAZVOJU MOTORJEV ZA LOVCA J-20

Kitajska je začela preliminarne pogovore z Rusijo o možnosti skupnega razvoja novega motorja za kitajskega nevidnega lovca 5. generacije J- 20 chengdu (mighty dragon), so poročali kitajski časopisi. Kitajska delegacija si je med obiskom Rusije ogledala tudi tovarno Salut, kjer razvijajo in proizvajajo motorje za ruskega lovca Suhoj T-50 oz. projekt PAK-FA.

Kitajska razvija lovca J- 20 chengdu, ki spada v 5. generacijo vojaških letal, od sredine prejšnjega desetletja. Letalo je svoj ​​prvi polet opravilo v januarju 2011, do danes pa naj bi kitajski prototip lovca J-20 poletel štirikrat. Testiranja so potekala z ruskim motorjem AL- 31F oz. AL- 41F, kakor tudi s kitajskim WS – 10A.

Kitajski ne uspe “prekopirati” ruskih motorjev za lovska letala

Vendar pa kitajskim inženirjem še vedno ne uspe razviti pogonskega sistema, ki bi imel zadovoljive zmogljivosti in vzdržljivosti (potrebno stalno servisiranje). Po teh kazalnikih so kitajski bistveno slabši od ruskih motorjev, tako da je večina kitajske letalskih motorjev uvoženih iz Rusije. Kitajcem je uspelo narediti kopije tako rekoč vseh letalskih komponent razen najsodobnejših motorjev. Rusija je zato imela veliko zadržkov ob prodaji najsodobnejših oborožitvenih sistemov Kitajski, še posebno lovcev Suhoj Su-35. Kitajska je namreč namerno kršila pravice intelektualne lastnine pri kopiranju in proizvodnji ruskega lovca Su-27 ki so ga predstavili kot J-11B na Kitajskem.

Kitajski nevidni lovec J-20 chengdu mighty dragon

V februarju 2012 je Kitajska kupila 140 ruskih motorjev AL- 31F, s katerimi so opremili lovce Suhoj Su-27 in Su-30, kakor tudi njune kitajske kopije J – 11. Zanje je Kitajska odštela 950 milijonov USD. Že leto poprej pa je Kitajska kupila 150 motorjev AL- 31F, 123 motorjev AL- 31FN za lovce J- 10 in 184 motorjev D- 30KP -2 za transportna letala Il -76, Y-20 in bombnike H – 6 (kopija Tu -16).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Chinese Military

VIDEO: Kitajski lovci J-10, J-11 in J-20

Povezani članki