9. maj – DAN ZMAGE: Največja parada v zgodovini nove Rusije

by Urednik

VELIKA RUSKA VOJAŠKA PARADA OB 70. OBLETNICI KONCA 2. SVET. VOJNE

Rusija še naprej stopnjuje pričakovanja na Parado zmage – 9. maj 2015, za katero napoveduje, da bo največja tako po številčnosti udeležencev in bojne tehnike ter najplodnejša po vojaških novostih, ki jih bodo na tem vojaškem mimohodu na moskovskem Rdečem trgu prikazali. Najsodobnejša oklepna tehnika iz Rusije je, kot navaja Ruska Rec, naredila križ čez sovjetsko preteklost in se približala zahodnim standardom.

Vojaška parada v Moskvi in drugih ruskih mestih bodo najpomembnejše manifestacije v okviru proslave 9. maja, saj bodo v več kot 150 ruskih mestih in manjših krajih organizirani svečani mimohodi vojaških enot. Kot je sporočilo obrambno ministrstvo Ruske federacije, bo v njih sodelovalo približno 85.000 pripadnikov oboroženih sil Ruske vojske.

Parada na Rdečem trgu pa bo po svojem obsegu največja v zgodovini nove Rusije: „Sodelovalo bo 15.000 vojakov – tako ruskih kot iz držav nekdanje skupne države, kar predstavlja 10 paradnih formacij,“ je napovedal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Poleg tega so, kot pravi ruski obrambni minister Šojgu, načrtovali, da bo vojaške tehnike polovico več, kot prejšnje leto, skupaj kar 200 modelov.

Potek vojaške parade na moskovskem Redečem trgu

Scenarij parade predvideva dva dela, zgodovinskega in sodobnega. Parado bodo začele zgodovinske paradne skupine vojaških uniformah velike Domovinske vojne (druga svetovna vojna). Mimohod bosta začela tank T-34 in samovozna havbica SU-100. V sestavi paradnih formacij bodo v mimohodu v pehotni koloni kadeti in študentje visokih vojaških šol, gojenci suvorovskih in mahinovskih vojaških šol, kadetskih korpusov in tudi profesionalni pripadniki Zahodnega vojaškega okrožja, Ministrstva za izredne razmere, notranjih oboroženih sil MNZ in Federalne varnostne službe Rusije.

Načrtujejo tudi izjemen letalski korpus: predstavili bodo 143 letal in helikopterjev, kar je dvakrat več kot leta 2014. Med njimi bodo bojna letala Su-27, Su-34, prestrezniki MiG-31, šolski Jak-130, transportni An-124-100 ruslan in Il-76, letalo za zgodnje odkrivanje in zgodnje opozarjanje tre usmerjanje (ruski AWACS) A-50, strateški bombniki T-223M, Tu-95 in Tu-160 tre helikopterji Mi-8, Mi-26, Mi-28, Ka-25 ter šolski helikopterji ansat-U.

Specifičnosti moskovske jubilejne parade 9. maja pa ne predstavlja samo veliko število udeležencev, t.j. vojaške tehnike in pripadnikov obrambnih sil. Parada bo namreč predstavila tudi največ vojaških novosti (več kot 70 modelov). Po granitnih kockah Rdečega trga bodo hrumele samovozne havbice msta-82A, Tanki T-90, raketni sistemi zračne obrambe „buk-M2, to-M2U, raketno-artilerijski sistemi zračne obrambe pancir-S1in raketni sistemi zračne obrambe S-400.

Sovjetska zapuščina pripada preteklosti, pravijo, kajti na prejšnjih vojaških mimohodih – paradah  so prevladovala  vozila, letala in podobno, ki so pripadala  arzenalom vojaških enot, zdaj bodo na Rdečem trgu paradirali ogledni primerki, ki so še v razvojni fazi, lar je seveda specifičnost letošnje parade. Gre v bistvu za „snemanje oznake zaupno“ z najnovejših oklepnih vozil kurganec-25 in bumerang na univerzalnem podvozju armata, ki jih še nihče ni videl (razen povzetih „prikritih“ primerkov na posnetkih, ki smo vam jih tudi mi predstavljali). Celo na preizkušanjih za parado na poligonu Alabino pri Moskvi  so bila ta vozila delno prekrita s ceradami (kar je vsekakor še dodatno spodbujalo tako pričakovanja kot domišljijo). Brez cerade je bilo moč videti zgolj „obrtniško šasijo“, po katerem so na zahodu primerjali rusko tehniko z zahodno in (raz)korak med njima.

generalka za vojaško parado zmage na rdečem trgu (tanki T-14 armata)

„Gre za novo orožje, novost v izdelavi tankov. Ruska šola konstruiranja tankov se je poslovila od sovjetskega izročila in pred nami je konceptualno drugačna tehnika. Njena kompaktnost je zdaj v drugem planu, v prvem sta visoka stopnja zaščite in varovanje življenje članov posadke,“ pravi vojaški zgodovinar Aleksander Suhanov.  Po njegovih besedah naj bi te novosti odražale velike spremembe, ki so se odvile v konstruktorskih zamislih snovalcev ruske oklepne tehnike. Večji vojaški mimohodi bodo na Dan zmage še v Kaliningradu, Sevastopolu in St. Peterburgu, kjer bodo prikazali sisteme obalne obrambe bal in bastion, podmornice iz projekta 877 paltus, raketni amfibijski plovili na zračno blazino bora in samum ter velike protipodmorniške ladje.

Po ulicah Jekaterinburga na Uralu bo v mimohodu sodelovalo skoraj 2000 vojakov in 80 primerkov vojaške tehnike, med njimi tudi tank T-72B, samovozni raketni sistem iskander, raketna sistema zračne obrambe buk in S-400. V Jekaterinburgu bo prvič predstavljen tudi težki večcevni raketomet buratino.

Podrobneje bomo rusko vojaško parado ob 70. obletnici 2. svetovne vojne predstavili tudi v majski tiskani izdaji Revije Obramba, ki izzide v četrtek 7. maja 2015.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki