Nove ruske samovozne havbice 2S35 koalitsiya-SV??

by Urednik

RUSKA VOJSKA BO HAVBICE 2S35 RAZKRILA OB DNEVU ZMAGE NA RDEČEM TRGU

Na spletu so se pojavile fotografije zakritih samovoznih havbic Ruske vojske na železniški kompoziciji, strokovnjaki pa že ugotavljajo, ali gre za nov artilerijski sistem ruskih kopenskih sil 2S35 koalitsiya-SV (sukhoputniye vojska).

Rusi so novo (sprva dvocevno) havbico 2S35 koalitsiya-SV  kalibra 152 mm začeli razvijati že pred leti na osnovi samohodne havbice 2S19 MSTA-S, nato pa so nadaljevanje projekta preklicali. V februarju 2014 je razvoj projekta 2S35 postal ponovno aktualen, predstavitev nove samovozne havbice pa je napovedana za vojaško parado ob Dnevu zmage 9. maja 2015 na Rdečem trgu v Moskvi, ki bo letos okrogla – v čast 70. obletnici zavezniške zmage v 2. svetovni vojni.

Vendar pa so Rusi projekt nekoliko spremenili in namesto dveh topovskih cevi kalibra 152 mm na gosenično podvozje namestili le eno topovsko cev (za izvoz morda celo kalibra 155 mm).

Po mnenju ruskih vojaških inženirjev, lahko nova havbica 2S35 uporablja rušilno vodljivo strelivo dolgega dometa (70 kilometrov) z visoko stopnjo natančnosti. Novo havbico naj bi opremili z novim topom 2A88 (152mm), ki je še v fazi razvoja. Za povečanje samozaščite naj bi na kupolo namestili daljinsko vodeno oborožitveno postajo z mitraljezom 12.7mm.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki