Pentagonu ni všeč ruski radar Voronjež

by Urednik

ZDA STRAH RUSKIH RADARJEV, RUSI Z NOVIMI BALISTIČNIMI RAKETAMI 

V Pentagonu menijo, da ruski radarski sistem protiraketne obrambe v Armaviru ruši ravnovesje strateških sil in predstavlja grožnjo za ZDA ter Evropo. Medtem pa je ruski obrambni minister Šojgu napovedal dodatne sisteme balističnih raket jars (yars) za Rusko vojsko do konca leta 2013.

 V ZDA so zaskrbljeni zaradi delovanja ruskega radarskega sistema protiraketne obrambe, še posebno “Voronjež-DM“ (Voronezh) v Armaviru, ki pokriva celotno Sredozemlje.

Američani in Izraelci so delovanje ruskega radarskega sistema “preizkusili” v začetku septembra, ko so pred morebitnim posredovanjem v Siriji iz Izraela izstrelili dve balistični raketi nedaleč od sirske obale. Šlo je za dva simulatorja – izraelskih raket serije sparrow: blue sparrow, ki simulira balistično raketo kratkega dosega, in black sparrow, ki simulira balistično raketo srednjega dosega. Obe raketi je ruski radar zaznal, javnost pa je prav Rusija obvestila o izraelsko-ameriških “testiranjih raket“, o tem pa smo pisali v članku Veliko oko« iz Armavirja spremlja Bližnji vzhod.

Pentagon je tako izrazil zaskrbljenost, ker Moskva razvija protiraketno obrambo, saj naj bi Rusija na eni strani pozivala ZDA k razorožitvi, na drugi strani pa dejavno krepi protiraketne komplekse ob svojih mejah, piše Washington Free Beacon. Uradni predstavniki oboroženih sil ZDA so izjavili, da novi radarski sistem za protiraketno obrambo v Armaviru povečuje številčnost raketne obrambe in da s tem Rusija predstavlja grožnjo varnosti v Ameriki ter Evropi.

Seveda so se ruski vojaški analitiki hitro odzvali z navedbo, da ameriški strahovi zvenijo cinično, saj gradi Rusija radarske sisteme in raketne postaje na ruskem ozemlju in ne v Mehiki, Španiji, na Poljskem, v Turčiji in Romuniji tako kot ZDA.

Ruska vojska bo dobila dodatnih 18 mobilnih sistemov balističnih raket jars

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu pa je včeraj napovedal, da bo Rusija do konca leta 2013 oborožila še dva polka strateških raketnih sil z mobilnimi sistemi balističnih raket jars(yars). Nova dva polka – 18 raketnih sistemov –  naj bi ohranila ravnotežje sistemov strateškega odvračanja, je še pripomnil Šojgu.

raketni sistem jars

Ruski mobilni raketni sistem jars z balističnim izstrelkom RS – 24

Ruska vojska ima zdaj dva polka raketne divizije Teikovo, opremljena z raketnimi sistemi jars v osrednji Rusiji, novi sistemi jars pa naj bi dobili še raketni diviziji Novosibirsk v Sibiriji.

Raketni sistem jars sestavljajo medcelinskimi balističnimi izstrelki RS – 24, ki imajo precej boljše bojne in operativne zmogljivosti, kot pa izstrelki topol-M (SS -27 stalin). Balistični izstrelki Topol-M in RS-24 naj bi postali steber kopenske oborožitve ruske jedrske triade in do leta 2016predstavljali kar 80 odstotkov strateškega  arzenala.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki