Slovenska vojska bo v letu 2014 izvedla 4 osrednje vojaške vaje

by Urednik

Predstavitev osrednjih vaj Slovenske vojske v letu 2014

Slovenska vojska bo letos izvedla štiri osrednje vojaške vaje z mednarodno udeležbo in s poudarkom na združenem bojevanju rodov, ena posvečena tudi posredovanju ob naravnih in drugih nesrečah.

Vojaška vaja “Rock Proof 2014” – april

Prva vaja “Rock Proof 2014” se bo začela konec aprila in se bo med 24. aprilom in 9. majem odvijala na Osrednjem vadišču SV Postojna (poligona Bač in Poček). Na njej bodo sodelovale enote 1. brigade (10. pehotni polk, 132. gorski polk), 72. brigade (20. pehotni polk) in 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske (SV), pridružili se jim bodo pripadniki 2. bataljona 503. polka 173. brigade Ameriške vojske (skupaj okrog 1.000 pripadnikov). Cilj vaje je vzpostaviti temelje za nadaljnjo sodelovanje med 173. zračnodesantno brigado Ameriške vojske in 1. brigado Slovenske vojske, o čemer je bil objavljen obširnejši članek v decembrski reviji Obramba. 173. brigada  je nastanjena v Evropi in v neposredni bližini Slovenije (Aviano, Italija). Drugi cilj pa je pridobiti izkušnje pri načrtovanju in izvedbi taktičnih vaj z bojnim streljanjem v okolju združenega bojevanja. Načrtovana sredstva za vajo so 200.000 eur.

Slovenska vojska - vojaška vaja Rock Proof

Vojaška vaja “Adriatic Strike 2014” – junij

Vaja “Adriatic Strike 2014” se je že ustalila v Slovenski vojski in dobiva tudi regionalno veljavo, namenjena pa je usposabljanju usmerjevalcev zračne ognjene podpore. Potekala bo od 2. do 6. junija na različnih območjih Slovenije: Osrednje vadišče SV Postojna (Poček), manjši del Porezen, Gotenica in Sevnica. Na vaji bodo sodelovali pripadniki SV (150) in do 20 skupin iz zavezniških vojska (skupaj 150; npr. ZDA, Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Francije, Belgije, Kanade). Cilji vaje so izvesti zaključno usposabljanje za tečajnike za usmerjevalce združenega ognja (UZO) ter usposabljanje za že certificirane UZO, posadke strelnih platform, poveljnike čet ter načrtovalce združenega ognja. Načrtovana sredstva za vajo so 100.000 eur.

Slovenska vojska - vojaška vaja - Adriatic Strike
Slovenska vojska - vojaška vaja - Adriatic Strike

Vojaška vaja “Zvita podlasica 2014” (“Clever Ferret”) – junij, julij

Vaja “Zvita podlasica 2014” (“Clever Ferret”) je tudi že stalnica, saj predstavlja letno vajo za enoto MLF (Multinational Land Forces – Večnacionalne sile kopenske vojske), ki jo sestavljajo enote oboroženih sil Italije, Madžarske in Slovenije. Letos jo organizira Slovenija med 26. junijem in 5. julijem na območju vzhodne Slovenije (Maribor, Novo mesto, Cerklje ob Krki) in deloma na poligonu Poček. Urilo se bo večnacionalno poveljstvo MLF, tako da bodo sodelovali pripadniki iz Slovenije, Italije, Madžarske in Avstrije (opazovalka), vsega skupaj 1280 od tega 369 pripadnikov Slovenske vojske. Vaja je namenjena preizkusu postopkov večnacionalnega poveljstva MLF in oceni pripravljenosti za delovanje. Za vajo je namenjenih 200.000 eur. Lansko leto je na vaji MLF na Madžarskem sodelovala tudi protioklepna četa 72. brigade Slovenske vojske (VIDEO).

Slovenska vojska - vojaška vaja - Zvita podlasica (Clever Ferret)
Slovenska vojska - vojaška vaja - Zvita podlasica (Clever Ferret)

Vojaška vaja “Takojšen odziv 2014” (“Immediate Response”) – avgust

Zadnja v nizu bo vaja “Takojšen odziv 2014” (“Immediate Response”), ki je tudi že ustaljena vojaška vaja v regiji in jo sponzorira poveljstvo Ameriške kopenske vojske v Evropi. Potekala bo od 18. do 30. avgusta v Sloveniji in na Hrvaškem. V Sloveniji bo vaja potekala v vojašnici Postojna (računalniško podprta štabna vaja), v Vipavi in na poligonu Poček pa bo taktična vaja s področja zaščite in reševanja. Ameriško poveljstvo je vajo prvič organiziralo leta 2006, od leta 2011 do 2013 jo je gostila Hrvaška vojska, letos jo bosta gostili Hrvaška in Slovenska vojska, ki bo nato njena gostiteljica do leta 2016. Na vaji bodo sodelovale naslednje države: ZDA, Slovenija, Hrvaška, Danska, Velika Britanija, Madžarska, Albanija, Črna Gora, Makedonija, BiH in tudi Varnostne sile Kosova. Kot opazovalke so povabljene države Mediteranskega dialoga (Alžirija, Egipt, Izrael, Jordanija, Mavretanija, Maroko, Tunizija) in Italija – skupaj okrog 1000 udeležencev, v Sloveniji 800. Ključni cilji vaje so prispevati k stabilnosti v regiji in promovirati pomen regionalnega povezovanja, z oblikovanjem večnacionalnih poveljstev uriti poveljnike in štabe v načrtovanju bojnih delovanj, doseči čim večjo povezljivost sistemov za poveljevanje in kontrolo, uriti postopke poveljevanja, kontrole in delovanja na področju zaščite, reševanja in pomoči. Na vaji bodo sodelovale tudi službe iz sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Za to vajo je namenjenih 150.000 eur.

Slovenska vojska - vojaška vaja - Takojšen odziv (Immediate Response)

Osrednje vaje Slovenske vojske je na posebni novinarski konferenci v Vojašnici Edvarda Peperka na začetku aprila predstavil načelnik GŠSV Dobran Božič s sodelavci. Posebej so pojasnili z vajami povezane zapore zračnega prostora – gradivo.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska, Military Photos

VIDEO: Osrednje vaje Slovenske vojske v letu 2014

Povezani članki