Nekdanji “ameriški zaveznik” se je pridružil ISIS-u v Libiji

by Urednik

PROAMERIŠKI OSVOBODITELJI LIBIJE IZ LETA 2011 SO SE PRIDRUŽILI ISLAMSKI DRŽAVI

Abdel Hakim Belhadj, ki so ga ZDA in Nato podprli pri strmoglavljenju Moamerja Gadafija kljub znanimi povezavami z al Kaido, se je pridružil militantni skupini Islamska država v Libiji. V tej sunitski militantni organizaciji v Libiji naj bi novačil nove borce in vodil kamp za usposabljanje v vzhodni Libiji, menijo ameriške obveščevalne službe. 

Abdel Hakim Belhadj je (nekdanji) libijski politik in vojaški vodja z al Kaido povezane Libijske islamske bojne skupine (LIFG), ki je do leta 1998 kar trikrat poskušala strmoglaviti Gadafija. Nikoli jim ni uspelo, zato je Belhadj z ostalimi voditelji LIFG pobegnil v Afganistan in se pridružil talibanom. Leta 2002, po napadih 11. septembra 2001 in spravi zahoda z Gadafijem,  so libijske oblasti izdale tiralico za Belhadjom, v obtožbo pa so zapisali, da je razvil tesne vezi z voditelji al Kaide, točneje talibanskim vodjem Mula Omarjem. Že ob začetku ameriškega posredovanja v Afganistanu je zbežal iz te države, nato pa so ga konec leta 2001 aretirali v Pakistanu. Izročili so ga ameriškim obveščevalno-varnostnim službam, ki pa so ga v nasprotju z drugimi ujetniki poslali dva meseca pozneje nazaj v Libijo. Ameriška obveščevalna agencija CIA ga je ves čas spremljala in nato aretirala leta 2004 na letališču Kuala Lumpur v Maleziji.

Prepeljali so ga v Bangkok, kjer ga je CIA zadrževala v skrivnem zaporu na letališču. Naslednjih 7 let je preživel v libijskem zaporu Abu Salim, izpustili pa so ga marca 2011 skupaj s še 170 libijskimi islamisti na pobudo Gadafijevega sina Saifa al-Islama. Prav s temi možni je Abdelhakim Belhadj že čez pol leta kot vodja Libijske islamske bojne skupine zavzel Tripoli in strmoglavil libijske oblasti ter s podporo ZDA in Nata vodil lov na družino Gadhafi. Libijskega predsednika Omarja Moamerja el Gadafija so ustrelili 20. oktobra 2011 v Sirti. Belhadju naj bi pri strmoglavljenju Gadafija znatno pomagali tudi ameriška CIA in britanska MI6.

Kljub dobro znanim povezavam z al Kaido je Belhadj postal vodja vojaškega sveta v Tripolisu, položaj pa je zasedal vse do odstopa maja 2012. Od takrat pa vse do zdaj se o njem ni pisalo, pa čeprav naj bi bil v zadnjem desetletju in pol povezan z vrsto terorističnimi operacijami po vsem svetu, vključno z bombnimi napadi na madridski železniški postaji Atocha v letu 2004 in umori dveh tunizijskih politikov na ukaz Muslimanske bratovščine.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Egiptovska vojaška letala napadla cilje ISIS-a v Libiji

Po objavi videoposnetka usmrtitve 21 egiptovskih krščanskih Koptov, so egiptovski piloti vojaških letal bombardirali položaje pripadnikov Islamske države (ISIS) v Libiji.

Libijske letalske sile pridobile 4 lovce Suhoj Su-27

Libijske letalske sile dobile 4 lovce Su-27, s katerimi želijo povečati zmogljivosti Libijske vojske v boju proti islamskim upornikom in skrajnim milicam po vsej državi.

Povezani članki