Nemčija pošilja kurdski Peshmergi novo orožje za boj z ISIS-om

by Urednik

NEMČIJA PREVERJA KAKO IN KJE KURDI UPORABLJAJO NEMŠKO OROŽJE

Nemška vlada nadaljuje svojo vojaško podporo kurdski vojski Peshmerga v boju proti Islamski državi in v regijo Kurdistan pošilja orožje ter strelivo v vrednosti 13 milijard EUR (14,88 milijarde USD).

Iz nemškega obrambnega ministrstva so minuli teden sporočili, da bodo kurdskim silam poslali novo pošiljko orožja v vrednosti 13 milijard USD. Paket vojaške pomoči bo vključeval 30 protioklepnih raketnih sistemov MILAN s 500 izstrelki, 200 minometov, 4.000 strojnic in mitraljezov, 6 milijonov nabojev ter 10.000 granat. Dodali pa bodo tudi neubojno vojaško opremo – 10 oklepnih vozil dingo 4×4  in 10 sanitetnih vojaških vozil, medicinsko opremo in vojaške uniforme.

Že v letu 2014 je Nemčija Kurdom na severu Iraka poslala orožje in vojaško opreme v vrednosti 70 milijonov USD (80,1 milijona USD), ki naj bi zadostovala za oborožitev 10.000 kurdskih vojakov, kot tudi 29 vojaških inštruktorjev, ki v Erbilu usposabljajo kurdske vojake.

Kurdska vojska Pershmerga je v januarju 2015 pozvala Nemčijo, naj ji nameni dodatno vojaško pomoč za boj proti Islamski državni v severnem Iraku. Nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen je bila takrat na dvodnevnem obisku v severnem Iraku v ponedeljek, kjer je spremljala kontingent Nemške vojske (Bundeswehr), ki usposablja pripadnike Peshmerga in si ogledala uporabo nemškega orožja. Nemška obrambna ministrica je takrat dejala, da bodo poskusili upoštevati kurdske zahteve.

V začetku februarja so v pokrajino Kurdistan že poslali dodatnih 100 vojaških inštruktorjev, v teh dneh pa bodo še novo pošiljko orožja.

Obrambno ministrico Leyenovo pa je med obiskom kurdske Peshmerge spremljala tudi  televizijska ekipa, ki je posnela delovanje nemških vojakov in tudi za kaj ter kje uporabljajo Kurdi orožje, ki jim ga je kot pomoč poslala Nemčija. Posnetek nemške televizije si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Nemško orožje v rokah kurdskih vojakov

SORODNE NOVICE:

Nemčija je Kurdom dobavila oklepna vozila in jurišne puške G36

V začetku novembra 2014 je Nemčija dobavila že tretjo pošiljko orožja za kurdske vojake na severu Iraka, Turčija pa je napotila dodatne glavnih bojnih tanke ob mejo s Sirijo.

Nemška vojska na Bavarskem usposablja kurdske vojake

Nemška vojska je v vojaški šoli na Bavarskem začela usposabljati 32 kurdskih vojakov Peshmerge, s čimer jih želi podpreti pri njihovem boju proti skrajnežem Islamske države (ISIS) v Iraku.

Povezani članki