RAKETNI ŠČIT – drugi ameriški rušilec že na poti v Španijo

by Urednik

RAKETNI ŠČIT – drugi ameriški rušilec že na poti v Španijo

Španija in ZDA sta polet 2013 podpisali dogovor o namestitvi štirih rušilcev razreda Arleigh Burke kot del protiraketnega ščita v mornariški bazi Rota ob obmorskem mestecu Cádiz na jugu Španije.

Rušilci razreda Arleigh Burke so del Natovega protiraketnega ščita in so opremljeni z bojnimi sistemi Aegis, ki lahko prestrežejo balistične rakete. Prvi ameriški rušilec USS Donald Cook je prispel v Cádiz februarja 2014, rušilec USS Ross (DDG-71) pa se je v torek 2. junija 2014 iz mornariške baze v Norfolku odpravil na pot proti svojemu novemu domu v Španiji. Rušilca USS Porter in USS Carney se jima bosta pridružila v letu 2015.

V nadaljnjih štirih letih bo špansko državno vojaško ladjedelniško podjetje Navantia za vzdrževanje štirih ladij tako prejelo 200 milijonov evrov. Podrobneje o raketnem ščitu v Španiji in prihodu prvega ameriškega rušilca v mornariško bazo Rota smo pisali v spodnjih člankih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

RAKETNI ŠČIT – prvi ameriški rušilec že v Španiji

ZDA bodo Španiji plačale 200 milijonov € za protiraketni ščit

12/06/2013

NA JUGU ŠPANIJE ŠE 4. DEL AMERIŠKEGA PROTIRAKETNEGA ŠČITA V EVROPI

Španija in ZDA bosta v prihodnjih tednih formalizirali dogovor pred namestitvijo štirih rušilcev razreda Arleigh Burke kot del protiraketnega ščita v mornariški bazi Rota ob obmorskem mestecu Cádiz na jugu Španije. V nadaljnjih štirih letih bo špansko državno vojaško ladjedelniško podjetje Navantia za vzdrževanje štirih ladij tako prejelo 200 milijonov evrov.

Ameriška rušilca razreda Arleigh Burke

Rušilci razreda Arleigh Burke so del Natovega protiraketnega ščita in so opremljeni z bojnimi sistemi Aegis, ki lahko prestrežejo balistične rakete. Prvi dve ladji, USS Ross in USS Donald Cook, bosta predvidoma prispeli v Cádiz v letu 2014, rušilca USS Porter in USS Carney pa v letu 2015.

Pristaniško mesto Cádiz je že stoletja nazaj veljalo za glavno pristanišče Španske mornarice. Cádiz se nahaja na jugu Španije v bližini Seville in velja za najstarejše Evropsko mesto, ki je bilo ustanovljeno leta 1200 pr. n. št.. V Cádizu sta živela znana raziskovalca Ferdinand Magellan in Amerigo Vespucci. Na svoje drugo in četrto potovanje pa se je iz Cádiza odpravil tudi Krištof Kolumb, njegova ladja  pa je dobila po sosednji vasici El Puerto de Santa Maria.

Ameriški rušilci razreda Arleigh Burke

Namestitev rušilcev velik posel za špansko lokalno gospodarstvo

Z rušilci bo v Španijo priplulo 1.100 mornarjev in njihove družine, kar pomeni terno za lokalno gospodarstvo v Andaluziji, eni od najbolj prizadetih španskih provinc zaradi dolgotrajne recesije.

Španski analitiki so že sporočili, da več kot pomoč lokalnemu gospodarstvu prinaša priložnost, da so ZDA predale vzdrževanje najbolj napredne vojaške opreme v roke španske družbe. V primeru da bodo zadovoljni, to pomeni še več pogodb, v nasprotnem pa bodo Američani verjetno hitro našli rešitev za predčasno prekinitev pogodbe.

Mornariška baza Rota v Španiji

Mornariška baza Rota ob obmorskem mestecu Cádiz na jugu Španije – po prenovi

V mornariški bazi Rota so za nove rušilce že zgradili nov pomol in razširili starega, s tem pa so se izognili selitvi ladij Španske mornarice. Rušilci v obmorskem mestecu Cádiz so četrti element ameriškega protiraketnega ščita v Evropi, ki vključuje radarske in prestrezne sisteme tudi na Poljskem, v Turčiji in Romuniji.

Pripravil: Anže knific, foto: Military Photos, Fcco, Global Security

Povezani članki