VIDEO: ”Letalske sile” pro-ruskih separatistov iz Luganska

by Urednik

SEPARATISTI OBNOVILI MUZEJSKI BOJNI LETALI SU-25 IN L-29

Pro-ruski separatisti iz Luganska so pred dnevi objavili videoposnetek ”Letalski sil Luganska”, na katerem so prikazali obnovljeni vojaški letali Suhoj Su-25 frogfoot in Aero L-29 delfin. Dva dni pred tem pa je ukrajinsko obrambno ministrstvo sporočilo, da so uničili večje število letalnikov v rokah separatistov, vendar naj bi se to zgodilo v bližini Donetska.

Na spodnjem videoposnetku, ki so ga objavili 29. januarja 2015, so vojaški pripadniki Ljudske Republike Lugansk prikazali svoji novi pridobitvi – 2 bojni letali. Jurišno letalo Suhoj Su-25 so že obarvali v kamuflažne barve in ga označili s simboli ”Federativne države Novorusija (Novorossiya)”. Z drugim letalnikom Aero L-29, ki še nima novih oznak, pa so se zapeljali po vzletno pristajalni stezi Letalskega muzeja Lugansk (letalska šola), vendar ni vzletelo. Obe letali sta tudi oboroženi, Su-25 s štirimi lanserji nevodljivih raket, L-29 pa z dvema bombama, vendar ni znano ali so je oborožitev prava ali so le muzejski rekviziti.

Pro-ruski separatisti v Lugansku, ki so kot letalski tehniki in piloti službovali oz. služili vojaški rok še v času Sovjetske zveze, so si zadali nalogo obnoviti muzejske primerke vojaških letal in z njimi poskušati zaščito civiliste pred napadi Ukrajinske vojske. Pripravili so tudi že vzletno-pristajalno stezo in na letališče pripeljali gorivo za letala. Glede na posnetek preizkusa lahkega jurišnega letala Aero L-29 je moč sklepati, da so uspešno opravili del naloge, trdijo pa tudi, da vsi sistemi letala normalno delujejo. Vendar pa letalo ni letelo vsaj sedem let.

V letalskem muzeju v Lugansku pa imajo poleg prikazanih obnovljenih letal še nekaj letal teh dveh tipov, kot tudi vojaška letala Suhoj Su-24 fencer, Su-27 flanker in celo strateški bombnik Tupoljev Tu-95 bear. Vendar pa je malo verjetno, da bi separatisti lahko takšno letalo vrnili v operativno stanje, hkrati pa imeli vsa sredstva za njihovo upravljanje. Na posnetku lahko vidimo tudi večje število helikopterjev Mil in Kamov.

VIDEO: ”Letalske sile” pro-ruskih separatistov iz Luganska

Že 27. januarja 2015 pa je ukrajinsko obrambno ministrstvo sporočilo, da so uničili številna letala in helikopterje v lasti pro-ruskih separatistov, s tem pa uničili letalske sile pro-ruskih separatistov. Letalnike in še nekaj tankov, oklepnikov in raketnih sistemov pro-ruskih separatistov naj bi Ukrajinska vojska uničila v vasi Verbovaya Balka v bližini Donecka z izstrelki večcevnega raketometa BM-27 uragan. V napadu naj bi uničili lahki trenažno-bojni letali Aero L-39 albatros in Jakovlev Jak-52, dve propelerski transportni letali Antonov An-2 colt in štiri bojne helikopterje Mil Mi-24 hind.

Pripravil: A. Knific, foto: You Tube, Military Photos

Povezani članki