Slovaška kupuje helikopterje UH-60 in terence defender

by Urednik

SLOVAŠKA VOJSKA ZAMENJUJE SOVJETSKE (RUSKE) OBOROŽITVENE SISTEME

Slovaško obrambno ministrstvo se zanima za nakup ameriških helikopterjev Sikorsky UH-60 black hawk kot zamenjavo za sovjetske Mi-17 in britanskih terenskih vozil Land Rover defender, s katerimi bi zamenjali zastarele sovjetske terence UAZ-469 kozlik (koza).

Slovaški minister za obrambo Martin Glváč je pred dnevi razkril načrte za nakup devetih večnamenskih helikopterjev UH-60 black hawk, za katere naj bi namenili približno 350 milijonov USD (300 milijonov EUR). Slovaška vlada, Varnostni svet in Parlamentarni odbor za obrambo naj bi o tej ponudbi odločali v februarju 2015. Vsi helikopterji bi lahko bili dobavljeni že v naslednjih šestih letih in plačani ob prevzemu.

Slovaška vojska trenutno uporablja 14 večnamenskih helikopterjev Mil Mi-17, z novimi helikopterji UH-60 black hawk pa si obetajo povečati interoperabilnost z drugimi silami zveze Nato in zmanjšati stroške poslovanja.

Načrtovani nakup helikopterjev naj bi bil po Glváčevih besedah le prvi korak v načrtu slovaške vlade, da prenovi vojaško helikoptersko floto. Leta 2014 je Slovaške obrambo ministrstvo imelo proračun v višini 744.700.000 €.

Poleg novih helikopterjev pa Slovaška vojska načrtuje tudi nakup več deset terenskih vozil Land Rover defender, s katerimi bi kar okoli 200 sovjetskih terenskih vozil UAZ-469. Program postopne nadomestitve starih sovjetskih terencev je začel že slovaški obrambni minister Lubomír Galko leta 2010, ko so naročili 70 vozil Land Rover defender 110 SW. Za vsako vozilo naj bi takrat odšteli 64.000 EUR (brez davka).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Airplane Pictures

Povezani članki