Bocvana kupuje lovce JAS-39 gripen in oklepnike piranha 8×8

by Urednik

JUŽNOAFRIŠKA BOCVANA ŽELI Z GRIPNI ZAMENJATI LOVCE F-5

Bocvana je izbrala švedske večnamenske lovce Saab JAS-39C/D gripen za svoja nova bojna letala, ob tem pa za okrepitev svoje vojske želijo kupiti še 45 švicarskih oklepnikov piranha 8×8.

Bocvanska vojska naj bi dobila 16 lovcev gripen za katere naj bi odšteli skupaj okoli 1,5 milijarde USD, dobavljeni pa bi morali biti v naslednjih dveh do treh letih.

Odločitev Bocvane za nakup lovcev JAS-39 gripen mora odobriti še švedska agencija za javna obrambna naročila Försvarets Materielverk (FMV). Švedi so že sporočili, da se res pogajajo z Bocvano, vendar tudi pojasnili, da gre le za osem letal JAS-39C/D. Švedske letalske sile imajo v uporabi 98 lovcev gripen, medtem ko jih 42 ne uporabljajo oz. posojajo. Tako so Švedi dali 14 lovcev JAS-39 C/F gripen v najem Češki, 14 letal Madžarski, še 24 pa jih skladiščijo – od teh so jih dali 10-12 v najem Braziliji do dobave nove različice gripen E/F.

Trenutno Bocvanske letalske sile uporabljajo 10 lovcev Canadair CF-5, po licenci v Kanadi izdelanih lovcev Northrop F-5, ki jih želijo zamenjati z novimi gripni.

Bocvana kupuje dodatnih 45 oklepnikov piranha

Sočasno je na dan prišla novica, da naj bi obrambno ministrstvo Bocvane pri proizvajalcu General Dynamics Switzerland nedavno naročilo 45 kolesnih oklepnikov Mowag piranha 8×8. Za nove oklepnike, opremljene s kupolo in 30 mm topom,  naj bi namenili okoli 180 milijonov ameriških dolarjev. Bocvanska vojska že uporablja okoli 50 oklepnikov Mowag piranha III, ki so jih kupili leta 2003.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki