Gasilsko tekmovanje FCC – najtežji dve minuti v športu

by Urednik

GASILSKI PREIZKUS SKRAJNIH MEJA SPOSOBNOSTI

Gasilsko tekmovanje Firefighter Combat Challenge (FCC) z mednarodno licenco, ki v Združenih državah Amerike predstavlja pogoj za vstop med poklicne gasilce, je bilo že četrtič organizirano v Sloveniji in sicer na Bledu 24. in 25. avgusta 2013. Na tekmovanju FCC se vsako leto pomeri skoraj 300 gasilcev iz Slovenije in tujih držav: Hrvaške, Francije, Kanade, Madžarske, Nemčije, Poljske in Združenih držav Amerike.

Rdeča in modra proga s šestimi nalogami

Tekmovališče je razdeljeno na dve progi z modro in rdečo podlago, na katerih je potrebno čim hitreje in po pravilih opraviti s šestimi nalogami, ki tudi sicer predstavljajo običajna opravila na intervencijah s požari v objektih, ko je pogost taktični pristop z zunanjim gašenjem (zunanji napad) in vstopom v prostore (notranji napad), ki ga opravijo zgolj primerno opremljeni in usposobljeni gasilci.

Gasilec tekmuje s popolno operativno opremo (zaščitna obleka in izolirni dihalni aparat), ki tehta 25 kg. Gasilec ima na obrazu nameščeno zaščitno masko in vdihava zrak iz tlačne posode, ki jo nosi na hrbtu. Startno mesto je ob vznožju stopnišča, kjer leži zvita cev (20 kg). Gasilec na znak pograbi omenjeno cev, si jo namesti na ramo in teče po stopnišču v tretje nadstropje (12 m) montažnega stolpa. Ko pride na vrh, odloži cev in po vrvi potegne 20 kg težko in v kolobar zvito cev.

Firefighter Combat Challenge (FCC) Bled 2013Ko cev potegne do vrha, steče po stopnicah navzdol – pri tem se mora dotakniti prav vsake stopnice, medtem ko na poti navzgor to ni pomembno. Nato na poligonu s težkim kladivom udarja po železni kladi, ki jo ima med nogama in jo mora premakniti za en meter. Potem med ovirami teče “slalom” 20 m, vzame polno cev z vodo in jo vleče nazaj 20 m skozi vratca in s curkom vode zbije tarčo. Spusti cev in pograbi 80 kg težkega ponesrečenca, ki ga vleče 20 m do cilja. Tekmovalcu med nastopom ne sme zmanjkati zraka v tlačni posodi niti ne sme izgubiti delov opreme. Podrobnejša navodila v angleščini in prikaz izvedbe si lahko pogledate v priloženem videu.

Tekmovanje Firefighter Combat Challenge je namenjeno operativnim gasilcem, tako prostovoljcem kot poklicnim. Cilj tekmovanja je, da se gasilci iz Slovenije in tujine pomerijo med seboj, dokažejo svojo pripravljenost in dvignejo samozavest in status operativnega gasilca. Ne le da je tekmovanje težko in zanimivo, je tudi dokaz, koliko moči, fizične in psihične, morajo imeti dekleta in fantje, da lahko uspešno opravljajo svoje delo.

VIDEO: Predstavitev tekmovanja Firefighter Combat Challenge

Firefighter Combat Challenge – Bled 2013

SLOVENSKI PROSTOVOLJNI GASILCI MED SVETOVNO ELITO

Poligon s petimi nalogami mora gasilec z nameščenim izolirnim dihalnim aparatom (IDA) premagati v omejenem času – to je eden od testov na poti do poklicnega gasilca v ZDA.

Prav tam se je razvil v gasilskošportno tekmovanje Firefighter Combat Challenge (FCC), za katerega so se vneli tudi evropski gasilci. Že četrtič je bilo izvedeno tudi v Sloveniji: zadnji avgustovski konec tedna in drugič zapored na Bledu. Revija Obramba je podprla dogodek in promocijo poslanstva gasilcev.

V petek, 23. avgusta, so prostovoljni delavci – v treh dneh opravijo veliko in pohvale vredno delo – preuredili idilično kuliso ob Blejskem jezeru v tekmovalno progo in prireditveni prostor, popoldan pa so na prizorišče že prišle mednarodne ekipe iz sedmih držav: Avstrije, Francije, Hrvaške, Kanade, Nemčije, Poljske in ZDA. V soboto smo se jim pridružili tudi sami, ko je potekalo najbolj atraktivno tekmovanje posameznikov – na startni listi je bilo prijavljenih 215 tekmovalcev, od tega 15 deklet –, temu je sledilo še tekmovanje v kategoriji Masters FCC – poveljniki in predsedniki gasilskih društev se pomerijo v dvojicah. Deževna nedelja ni pokvarila dogodka na prostem, saj gasilci posredujejo v vsakršnih vremenskih razmerah, 100 gasilk in gasilcev se je na štafetni način pomerilo v dvojicah in ekipah. Priznanje prizadevanjem in poslanstvu gasilcev sta s svojim visokim obiskom naklonila tudi predsednik države Borut Pahor in minister za obrambo Roman Jakič.

Firefighter Combat Challenge (FCC) Bled 2013

PET STOPENJ BOLEČINE

Tekmovališče je razdeljeno na dve progi z modro in rdečo podlago, na katerih je treba čim hitreje in po pravilih opraviti pet nalog – tek po stopnicah z opremo, dvig opreme na višino s pomočjo vrvi, uporaba macole, vleka cevi z vodo in gašenje ter izvleka ponesrečenca –, ki tudi sicer predstavljajo običajna opravila na intervencijah s požari v objektih, ko v prostore vstopijo zgolj primerno opremljeni (IDA) in usposobljeni gasilci (gašenje notranjih požarov) – v Sloveniji omenjene kvalifikacije gasilec dobi v Gasilski šoli na Igu. Zaradi naporov pa sta potrebni odlični telesna in psihična pripravljenost, tudi zaradi tega zavedanja je tekmovanje FCC med gasilci vse bolj priljubljeno. Podrobnejši opis navodil in postopkov gasilca na tekmovalnem poligonu najdete na naši spletni strani www.obramba.com in družbenem omrežju Facebook (Revija Obramba).

SLOVENSKI PROSTOVOLJNI GASILCI V SVETOVNEM VRHU

V Sloveniji so si licenco za organizacijo tekmovanja FCC pred tremi leti pridobili v PGD Radovljica, za nastop pa se lahko prijavijo tako prostovoljni kot poklicni gasilci. V konkurenci tujih poklicnih gasilcev so se zopet odlično izkazali slovenski dekleta in fantje, ki se z gasilstvom večinoma ukvarjajo prostovoljno, dodatno odrekanje za vrhunske rezultate v najtežjih dveh minutah v športu pa zahtevajo še dodatne priprave, podobne pripravam resnih športnikov. V Sloveniji se krog tekmovalcev širi, vse več je deklet, in še ena zanimivost: iz posamezne družine bi lahko sestavila vsaj dvojice, če ne kar ekipe.

Firefighter Combat Challenge (FCC) Bled 2013

Najboljši v absolutni kategoriji in na državnem prvenstvu je bil Domen Pavlič, s časom minuto in 30 sekund. Tesno za petami mu je bil Anže Habjan, na tretje mesto pa se je zavihtel ameriški poklicni gasilec David Benning. Med dekleti je ponovno blestela Mateja Pretnar, dosegla je drugo mesto. Prva je bila Francozinja Forgues Frederique, tretja pa njena kolegica Baechtel Annaelle. V dvojicah sta prvi mesti zasedla slovenska para (1. Domen Pavlič, Matic Zupan; 2. Anže Habjan, Gregor Stanonik), tretja stopnička je pripadla francoskemu. Med ekipami so slavili Slovenci pred Američani in Poljaki. Slovenski gasilke in gasilci so se izkazali z odličnimi rezultati, tako da so najboljši dobili vstopnico za svetovno prvenstvo, ki bo tudi letos novembra v Myrtle Beachu v Južni Karolini. Naj spomnimo, da je Domen Pavlič novembra lani v ZDA skupaj z Maticem Zupanom v kategoriji dvojic dosegel 13. mesto med svetovno konkurenco. Doma pa se tudi nimamo česa bati, saj smo dobili ponovno potrditev, da nam bodo v težavah na pomoč priskočili srčni in usposobljeni gasilci.

Podrobnejši vtisi s FCC – fotogalerije, video in intervjuji – so vam na voljo na spletni strani revije Obramba (www.obramba.com) in družbenem omrežju Facebook (Revija Obramba).
Celoten članek si oglejte v septembrski izdaji revije Obramba, ki je izšla 5. 9. 2013.

Besedilo in foto: Jure Mikelj

VIDEO: Firefighter Combat Challenge – Bled 2013

Povezani članki