HRVAŠKA: Donacija rabljenih helikopterjev OH-58 kiowa pod vprašajem

by Urednik

BO BELL DOVOLIL, DA HRVAŠKA OD ZDA DOBI 16 BOJNIH HELIKOPTERJEV OH-58 KIOWA?

Ameriški proizvajalec helikopterjev Bell Helicopters je zaskrbljen, da bi, če bo ameriška vlada donirala helikopterje OH-58A-D v sklopu programa Excess Defense Article (donacije), slednje odvrnilo potencialne uporabnike od nakupa najnovejše Bellove helikopterske platforme 407.

Zato Bell Helicopter  pritiska na ameriško vlado, naj omeji število viškov OH-58 kiowa in jih raje proda tujim kupcem, ne pa podarja. Tako naj bi ne ogrozila prizadevanj proizvajalca za prodajo najnovejših proizvodov, kot je model 407.

Tako je tudi jasno, zakaj ameriška stran zamuja s pozivom Hrvaški, da v ZDA napoti ekipo strokovnjakov, ki bi izbrala 16 rabljenih helikopterjev Bell OH-58 kiowa iz ameriških presežnih zalog. Bell si v pogajanjih z ameriško vlado namreč prizadeva precej zmanjšati kontingent teh helikopterjev, namenjen doniranju.

Ameriška vlada je namreč začela proces odpisa več kot 630 izvidniških helikopterjev OH-58A-D kiowa, v začetku letošnjega leta pa je izdala sporočilo potencialnim uporabnikom, ki jih zanima prevzem viškov v okviru programa EDA.

Hrvaška je takoj izrazila željo po prevzemu 16 takšnih helikopterjev. Kot je izjavil predstavnik Bella, naj bi Bell podpiral ameriško vlado pri iskanju potencialnih kupcev za helikopterje OH-58D, medtem ko bi vse starejše verzije OH-58A najbrž podarili in ne prodali.

Pripravil: B. Knific, foto: Bell Helicopters

Povezani članki