Hrvaške težave z vojaško opremo

by Urednik

HRVAŠKA VOJSKA ČAKA LOVCE MIG-21, HELIKOPTERJE MI-8 IN OKLEPNIKE PATRIA AMV 8X8

Hrvaško ministrstvo za obrambo se je znašlo v neprijetnem položaju, ker se (tuja) obrambna podjetja ne držijo pogodbenih rokov, zato hrvaške oborožene sile še vedno čakajo na letala MiG-21, helikopterje Mi-8 in oklepnike Patria AMV 8×8. Letalske sile bodo zaradi tega kmalu nesposobne varovati hrvaški zračni prostor, ki je tudi zračni prostor zveze Nato.

Hrvaška vojska naj bi se do konca leta 2013 okrepila s petimi bojnimi letali MiG-21, dvema transportnima helikopterjema Mi-8 in 50 kolesnimi oklepniki Patria AMV 8×8 , vendar se to kljub pogodbenim rokom in čvrstim zagotovilom ni zgodilo. Če do konca februarja migi ne bodo operativni, bo varovanje zračnega prostora prevzel Nato, kar so na hrvaškem medijskem portalu Jutarnji list označili za škandal in terjajo odgovornost za nered pri dobavah vojaške opreme.

Hrvaški lovci MiG-21 še vedno v Ukrajini

Hrvaško ministrstvo za obrambo se je lani odločilo v Ukrajini kupiti pet posodobljenih bojnih letal MiG-21, prva tri naj bi bila dobavljena sredi oktobra, drugi dve pa do konca leta. Prav tako so Ukrajincem zaupali posodobitev še sedmih letal MiG-21 iz lastne flote. Nato je hrvaški minister za obrambo Ante Kotromanović, ki se je konec novembra mudil na uradnem obisku v Ukrajini, kjer si je tudi ogledal proizvodne obrate in proces posodabljanja hrvaških letal, obljubil, da bodo tri letala decembra že na domačih tleh, tako bi bilo 12. decembra ob dnevu vojaškega letalstva še posebej slovesno, a se tudi to ni izšlo. Ukrajinci se opravičujejo s slabim vremenom, pomanjkljivimi dovoljenji in Čehi, ki naj bi zamujali z dobavo navigacijske in komunikacijske opreme. Hrvati bi lahko zaradi enostranske prekoračitve pogodbenih rokov vložili zahtevo po denarni kazni, a v duhu dobrih odnosov med državama o tem ne razmišljajo. Hrvaške letalske sile imajo trenutno na razpolago za varovanje zračnega prostora samo še tri bojna letala, do konca februarja naj pa bi ostalo samo še eno, zato bi morali prositi za pomoč in rešitev poiskati v okviru zveze Nato.

Novi hrvaški lovec Mig-21 v Ukrajini

Spodnji video je nastal v studiu hrvaškega ministrstva za obrambo ob 22. obletnici enot vojaškega letalstva in protizračne obrambe (HRZ i PZO –  Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana) in govori o 22-letni zgodovini te zvrsti hrvaških oboroženih sil, ki ima svoje korenine v začetku hrvaške domovinske vojne.

Obnovi hrvaških helikopterjev Mi-8 ni videti konca

Prav tako so lani Hrvati z dvema ukrajinskima podjetjema in domačim Letalsko-tehničnim centrom v Veliki Gorici podpisali pogodbo o posodobitvi šestih helikopterjev Mi-8. Štirje helikopterji naj bi bili dokončani do konca lanskega leta, vendar je bil podpisan aneks k pogodbi, ki je predvideval dokončanje samo dveh helikopterjev, vendar tudi ta dogovor zdržal. Dela bi bila lahko zaključena do konca januarja in tudi v tem primeru ne kaže, da bi iskali odgovorne ali zahtevali denarno kazen. Tokrat naj bi zamujali v domačem centru, zato so ukrajinski strokovnjaki lahko šele pred kratkim prišli opravit delo na motorjih in menjalnikih.

Hrvaški helikopter Mi-8

Hrvaška vojska še brez oklepnikov Patria AMV 8×8

Tako kot Slovenija tudi Hrvaška nima sreče z oklepniki finskega proizvajalca Patria. Na Hrvaškem je bila pogodba o nakupu oklepnikov podpisana oktobra 2007, po licenci jih je naredilo domače podjetje Đuro Đaković. Zadnja od skupaj 126 vozil so bila gotova že marca 2013, vendar Hrvaška vojska še vedno nima niti enega, čeprav je bilo načrtovano, da jih do konca leta prevzamejo 50. Okrog 60 vozil je shranjenih v vojašnici Petrinja, ostala so še vedno na lokaciji proizvajalca Đuro Đaković v Slavonskem Brodu.

Hrvaški oklepnik Patria AMV 8x8

Hrvaška vojska jih občasno uporabi za vaje in usposabljanja, vendar so še vedno v lastništvu proizvajalca. Viri Jutarnjega lista trdijo, da niso popolnoma opremljena, ker je ministrstvo zavlačevalo s spiskom dodatne opreme, vojska  pa jih v takšnem stanju ne želi prevzeti. Na ministrstvu so jim pojasnili, da manjkajo samo določena orodja, kar bodo rešili do konca februarja 2014, vendar bo vojska namesto načrtovanih 50 dobila sprva samo 20 vozil.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: MORH

VIDEO: 22. obletnica Hrvaškega vojaškega letalstva in protizračne obrambe (HRZ i PZO)

Pilot helikopterja Mi-8 Hrvaški oklepniki Patria AMV 8x8

Povezani članki