V Nemčiji brez ameriških tankov M1 abrams

by Urednik

ZDA IZ NEMČIJE UMAKNILE ŠE ZADNJE TANKE 

ZDA so iz Nemčije umaknile še zadnje tanke M1A2 abrams, s tem pa se končuje tudi 69 letna prisotnost ameriških težkih goseničnih oklepnikov v Nemčiji.

V Nemčiji so na železniški postaji v Kaiserslauternu začeli 18. marca letos natovarjati na vlak še zadnje od 22 ameriških tankov M1 abrams, od koder so jih prepeljali v pristanišče Bremerhaven in natovorili na ladjo, ki je odplula proti ZDA. Tako je bila sklenjena tudi 69 letna prisotnost ameriških težkih goseničnih oklepnikov v Nemčiji, ki so nasledili oklepne bojne enote iz druge svetovne vojne in bile prisotne dolgo obdobje hladne vojne. Zadnji abrams je bil natovorjen na ladjo 23. marca 2013.

Odhod zadnjih ameriških tankov je sovpadel z deaktivizacijo težkih brigad ameriške kopenske vojske v Nemčiji. Lani v septembru so namreč razpustili 170. pehotno brigado v Baumholderju in 172. ločitveno pehotno brigado v Grafenwoehru. Abramsi pa so pripadali 172. brigadi iz sestave poveljstva za bojiščno podporo.

Ameriški glavni bojni tanki so bili v Nemčiji prisotni vse od leta 1944. Po drugi svetovni vojni je bila prisotnost ameriških tankov v Nemčiji vseskozi kar precejšnja, na vrhuncu – v obdobju hladne vojne – je imel NATO 20 oklepnih divizij, kar pomeni kar 6000 tankov.

Tanke M1 abrams so izdelovali v General Dynamic Land Systems, njihova poglavitna značilnost je vgrajena pogonska plinska turbina AGT 1500,m ki gav požene do hitrosti okoli 80 km/h, oborožen je s topoma 105 ali 120 mm, posadka pa šteje štiri člane. Tanko so poimenovali po načelniku Generalštaba ameriške armade generalu Creightonu W. Abramsu, pripadniku oklepnih enot, ki je bil udeležen tudi v vietnamski vojni v obdobju 1968-1972.

Kam v ZDA bodo namestili ameriške abramse iz Nemčije še ni znano.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, Defensemedianetwork

VIDEO spodaj: Natovarjanje ameriških tankov M1 abrams pred odhodom iz Nemčije

Povezani članki