Nova nesreča madžarskega lovca JAS-39 gripen

by Urednik

ŽE DRUGA NESREČA MADŽARSKEGA LOVCA JAS-39 GRIPEN V ZADNJEM MESECU

V sredo 10. junija 2015 se je na vzhodu Madžarske zgodila nesreča lovskega letala Saab JAS-39C gripen, ki je zaradi tehnične okvare (nepravilno delovanje nosnega podvozja) skušal zasilno pristati v letalskem oporišču Kecskemet.

Izkušeni madžarski pilot major Sandor Kádár enosedežnega lovca JAS-39C gripen je ob vračanju iz trenažnega poleta zaznal tehnično okvaro mehanizma nosnega podvozja (prednjega kolesa). Poskušal je izvesti pristanek na trebuhu letala – brez izvlečenega podvozja. Vendar je letalo ob tem postalo neobvladljivo, zato se je katapultiral iz letala. Ob tem se je tudi poškodoval, vendar je v stabilnem stanju, je sporočil tiskovni predstavnik Madžarskih letalskih sil. Sporočili so, da so že začeli preiskavo nesreče, lovca Saab JAS-39C gripen pa bodo lahko popravili.

Zoltan Orosz, namestnik načelnika Generalštaba Madžarske vojske je dejal, da bo Madžarska pregledala vse svoje lovce JAS-39 gripen po junijskem incidentu, ki je sledil nesreči madžarskega dvosedežnega gripna 19. maja 2015 med pristajanjem v bližini mesta Caslaw na Češkem. Dodal je, da je bil vzrok tokratne nesreče tehnična okvara, da pa ni nobene povezave s češkim incidentom. Konec maja 2015 je namreč madžarsko obrambno ministrstvo sporočilo, da vzrok za nesrečo gripna na Češkem ni bila tehnična okvara.

Madžarske letalske sile (Magyar Légierő) so imele do obeh nesreče v svoji floti 12 enosedih lovcev JAS-39C in 2 dvoseda JAS-39D, ki so ju uporabljali za usposabljanje pilotov. Madžarska je, tako kot Češka (take želje imajo tudi Slovaška), lovce gripen najela na Švedskem, zaenkrat pa še ni znano, ali bodo dobili zamenjavo za maja 2015 uničeno letalo.

Pripravil: A. Knific, foto: DailyNewsHungary

VIDEO: Katapultiranje madžarskega pilota gripna ob pristanku

SORODNE NOVICE:

Na Češkem nesreča madžarskega lovca JAS-39 gripen

Večnamenski lovec Saab JAS-39 gripen Madžarskih letalskih sil je doživel nesrečo med pristajanjem v bližini mesta Caslaw na Češkem. Oba madžarska pilota sta se uspela katapultirati iz letala.

Slovenski zračni prostor bodo varovali tudi madžarski lovci

Slovenski zračni prostor bodo varovali madžarski lovci
Slovenski zračni prostor bodo odslej poleg Italijanskih letalskih sil varovale tudi Madžarske z lovci Saab JAS-39 gripen C/D.

Povezani članki