Na Češkem nesreča madžarskega lovca JAS-39 gripen

by Urednik

MADŽARSKE LETALSKE SILE MED VAJAMI IZGUBILE DVOSEDEŽNO RAZLIČICO LOVCA GRIPEN

Večnamenski lovec Saab JAS-39 gripen Madžarskih letalskih sil je v torek 19. maja 2015 doživel nesrečo med pristajanjem v bližini mesta Caslaw na Češkem. Oba madžarska pilota sta se uspela katapultirati iz letala, potem ko je to zapeljalo iz vzletno-pristajalne steze v češki letalski bazi Zvolenská – Čáslav, je sporočil tiskovni predstavnik češkega obrambnega ministrstva Petr Medek.

Zaradi torkove nesreče madžarskega gripna so vojaško vajo Lion Effort 2015 prekinili. Zakaj je dvosedi lovec Saab JAS-39D gripen Madžarskih letalskih sil (Magyar Légierő) zapeljal iz vzletno-pristajalne piste ni znano, nesrečo pa že preiskujejo. Oba pilota sta nesrečo preživela brez poškodb.

Nesreča madžarskega gripna se je zgodila tekom skupne (Natove) vojaške vaje Lion Effort 2015, ki se je začela 11. maja in bi morala potekati vse do 21. maja 2015 v letalski bazi Zvolenská – Čáslav. Namen vaje Lion Effort 2015 je bilo skupno usposabljanje pilotov lovcev JAS-39 gripen iz Češke, Madžarske in Švedske, na vaji pa iz domačih baz sodelujejo še nemški piloti lovcev Eurofighter typhoon ter Poljaki z F-16. Tajske letalske sile, ki tudi imajo v svoji floti lovce JAS-39 gripen (12), na vaji sodelujejo v vlogi opazovalca.

Češke letalske sile (České letectvo) so na vaji sodelovale še s lahkimi jurišnimi letali L-159, transportnimi letali C-295, kot tudi bojnimi helikopterji Mi-24 in transportnimi helikopterji Mi-171.

Madžarske letalske sile so imele (do nesreče) v svoji floti 12 enosedih lovcev JAS-39C in 2 dvoseda JAS-39D, ki so ju uporabljali za usposabljanje pilotov. Madžarska je, tako kot Češka (12), lovce gripen najela na Švedskem, zaenkrat pa še ni znano, ali bodo dobili zamenjavo za uničeno letalo.

Pripravil: A. Knific, foto: Wings900

SORODNE NOVICE:

Bo Slovaška lovce MiG-29 nadomestila z najetimi letali?

Slovaško ministrstvo za obrambo je napovedalo, da namerava najeti nekaj novih lovcev, najverjetneje JAS-39 gripen, ki bodo zamenjali stare sovjetske lovce MiG-29.

Slovenski zračni prostor bodo varovali tudi madžarski lovci

Slovenski zračni prostor bodo varovali madžarski lovci
Slovenski zračni prostor bodo odslej poleg Italijanskih letalskih sil varovale tudi Madžarske z lovci Saab JAS-39 gripen C/D.

Povezani članki